Avântul parcurilor solare din Oltenia obligă distribuitorul zonal de energie la investiții de zeci de milioane pentru întărirea rețelei

Avântul parcurilor solare din Oltenia obligă distribuitorul zonal de energie la investiții de zeci de milioane pentru întărirea rețelei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 dec 2021

Dezvoltarea amplă de unități de producție de energie regenerabilă fotovoltaică în regiunea Olteniei, una dintre cele mai ofertante din țară din punct de vedere al potențialului energetic solar, obligă operatorul concesionar de distribuție a energiei din zonă să investească în lucrări de întărire a rețelei, pentru creșterea siguranței în alimentare a consumatorilor și reducerea numărului și duratelor întreruperilor de curent.

Potrivit datelor Transelectrica, în prezent, județul Olt dispune de parcuri fotovoltaice cu putere instalată totală de peste 139 MW, Doljul – de aproape 114 MW, iar Gorjul – de peste 40 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
Constructorii de automobile cer UE schimbarea termenelor și condițiilor pentru reducerea emisiilor. „Țintele pentru punctele de încărcare nu sunt ambițioase.” CITEȘTE ȘI Constructorii de automobile cer UE schimbarea termenelor și condițiilor pentru reducerea emisiilor. „Țintele pentru punctele de încărcare nu sunt ambițioase.”

Astfel, operatorul Distribuție Energie Oltenia, parte a grupului CEZ preluat anul trecut de australienii de la Macquarie, a lansat o licitație pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție de lucrări de modernizare a rețelei de distribuție, prin creșterea capacității de distribuție a stației de transformare 110/20 kV Caracal Vest, "pentru evacuarea energiei electrice produse de CEF-uri (centrale electrice fotovoltaice – n.r.)", conform documentației de atribuire.

"Prin modernizarea stației se urmăresc următoarele obiective: creșterea securității (siguranței) furnizării energiei electrice, prin reducerea numărului și duratelor întreruperilor în alimentarea utilizatorilor, realizarea în condiții de siguranță și continuitate a serviciului de distribuție a energiei electrice pentru operatorul de distribuție, dezvoltarea infrastructurii energetice la standarde europene aplicabile în domeniu, îmbunătățirea calității energiei electrice furnizate pentru atingerea condițiilor impuse de standardul de performanță al operatorului de distribuție, creșterea eficienței economice a activității operatorului de distribuție, reducerea substanțială a costurilor de mentenanță, prin utilizarea de echipamente moderne care necesită mentenanță redusă, reducerea consumului propriu tehnologic la nivelul stației, datorat în principal echipamentelor cu funcții de comandă control semnalizare de tip numeric, minimalizarea impactului negativ asupra mediului, îmbunătățirea măsurilor de securitate și protecție în instalații etc", arată sursa citată.

FOTO Amancio Ortega își instalează fiica la șefia Inditex, proprietarul Zara. „Întotdeauna am spus că îmi voi dedica viața pentru a construi pe baza moștenirii părinților mei. Am trăit și am respirat pentru această companie încă din copilărie.” CITEȘTE ȘI FOTO Amancio Ortega își instalează fiica la șefia Inditex, proprietarul Zara. „Întotdeauna am spus că îmi voi dedica viața pentru a construi pe baza moștenirii părinților mei. Am trăit și am respirat pentru această companie încă din copilărie.”

Valoarea totală a investiției este estimată la 31,3 milioane lei plus TVA și va fi finanțată parțial din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM). Data limită de trimitere a ofertelor este 6 ianuarie 2022.

În regiune sunt așteptate și proiecte noi de producție de energie solară. În Gorj, de exemplu, doar Complexul Energetic Oltenia are în planul său de restructurare și decarbonare construcția de parcuri fotovoltaice cu putere instalată de 700 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcuri solare
parcuri fotovoltaice
retea distributie energie
putere instalata centrale electrice fotovoltaice