Foraj Sonde Videle anunță că își începe activitatea în Franța, unde a încheiat un contract cadru având ca obiect de activitate servicii anexe extracție petrol și gaze naturale, pe o durată de trei ani cu un client din Franța. Data de începere a lucrărilor este programată pentru iunie 2025. Compania nu precizează care este numele clientului și nici care este valoarea contractului, precizând că datele financiare ale contractului sunt confidențiale.
Șeful diviziei de regenerabile a gigantului energetic francez de stat Electricite de France (EDF), Bruno Bensasson, a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, plus amendă penală de 100.000 de euro, pentru faptul că palele unui parc eolian de 62 MW operat de companie începând din 2006 în departamentul Hérault din sudul țării ar fi ucis, de atunci încoace, până la 300 de exemplare dintr-o specie protejată de șoim.
Proiectul noii centrale pe gaze naturale de aproape 1.800 MW de la Mintia, dezvoltat de Mass Global Energy Rom, companie controlată de antreprenorul iordanian Ahmad Ismail Saleh și de famila sa, a primit autorizație de înființare din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, aflată în concordat preventiv din decembrie anul trecut, își vinde rețeaua de 19 benzinării operate sub brandul Gazprom pe care o deține în România, însă va continua activitatea locală de explorare și producție de țiței și gaze naturale.
Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) vor declanșa, la sesizări ale clienților, controale la furnizorii de energie și gaze, iar pentru nereguli grave se va reuni o comisie specială care va amenda companiile, în funcție de gravitate, cu sume cuprinse între 1 și 5% din cifra de afaceri, a declarat pentru Profit.ro președintele ANPC, Cristian Popescu-Piedone. Controalele vor începe cel mai probabil imediat după Paște, odată ce ordinul aferent și actualizat va fi publicat în Monitorul Oficial.
Se va face un apel către prosumatorii de energie electrică să-și oprească invertoarele instalațiilor fotovoltaice de producție duminică, de Paște, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o ședință a Comandamentului energetic național.
Antreprenorii români se află într-un echilibru fragil între optimism și îngrijorare: simt presiunea unui context global tot mai instabil, dar nu intră în panică, ci dimpotrivă, se bazează pe experiența trecutului și pe capacitatea de adaptare, potrivit studiului CONFIDEX, aflat la cea de-a 12-a ediție.
La mai bine de trei ani de la invazia Rusiei în Ucraina, securitatea energetică a Europei rămâne fragilă. Gazul natural lichefiat (LNG) din SUA a compensat o mare parte din pierderea importurilor din Rusia în perioada crizei energetice din 2022-2023, dar schimbările politice din SUA, sub președintele Donald Trump, au produs îngrijorări cu privire la o posibilă nouă vulnerabilitate: dependența de energia americană, relatează Reuters.
Rețele Electrice România anunță că a lansat pe platforma electronică de achiziții publice SEAP o licitație publică cu o valoare maximă de circa 180 milioane lei (fără TVA), pentru realizarea de lucrări de racordare a clienților la rețelele de distribuție gestionate de companie.
Resursele de energie primară și cele de energie electrică au crescut cu 2,6%, respectiv cu 0,5%, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS)