Circuitul Arena del Futuro din Italia este în acest moment locul de testare a celei mai avansate tehnologii de încărcare pentru automobilele electrice, prin inducția dinamică, dezvoltată de Stellantis și partenerii săi. Cu ajutorul acestei tehnologii, mașinile se pot încărca de la circuitele îngropate în șosea, similar cu telefoanele, dar în mers.
Fiat, marcă a Stellantis, face teste în prezent cu modelul 500 electric, care este echipat cu tehnologie Wireless Inductive Power Transfer (DWPT), un sistem de încărcare revoluționar. Tehnologia a mai fost testată și de alți producători, dar ceea ce face Stellantis are o componentă nouă.
Primele teste de alimentare prin inducție, în mers, pe o șosea care are încorporat sistemul de încărcare wireless au arătat că o mașină de dimensiunile Fiat 500 se poate deplasa pe o astfel de șosea fără să consume curent electric din bateria proprie.
Stellantis spune că primele teste de pe Arena del Futuro, din Chiari, Italia, au durat câteva luni și au fost un succes. Sistemul folosit, DWPT, este bazat pe bucle plasate sub asfalt care transmit energie direct mașinilor, camioanelor și autobuzelor, evitând astfel opririle pentru reîncărcarea bateriilor. Vehiculele trebuie să fie și ele echipate cu dispozitivul care să permită transferul energiei. În această fază de testare, energia este dirijată direct către motor, permițând rularea fără un consum al bateriei.
„Dare Forward 2030, Planul nostru strategic pe termen lung, se bazează pe ideea de a aduce tuturor soluții de mobilitate de ultimă oră, iar acest proiect reprezintă însăși esența scopului nostru ca companie ”, spune Anne-Lise Richard, Șeful unității de afaceri Global e-Mobility, Stellantis. „Testele ne-au permis să demonstrăm că tehnologia de încărcare inductivă poate alimenta strategia noastră de electrificare pentru viitor. Aceste proiecte comune interesante contribuie la eforturile noastre de a prelungi durata de viață a bateriei, de a reduce anxietatea, de a îmbunătăți eficiența energetică, de a reduce dimensiunea bateriei, de a obține performanțe excepționale și de a reduce greutatea și costurile în general”.
Testele au demonstrat că eficiența fluxului de energie de la asfalt la mașină este comparabilă cu eficiența standard a stațiilor de încărcare rapidă, ceea ce înseamnă că șoferul nu trebuie să se oprească pentru a-și reîncărca vehiculul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia a suspendat comenzile pentru toate modelele cu motoare ECO-GCeea ce este cel mai important este faptul că măsurătorile intensității câmpului magnetic au arătat că acesta nu are niciun impact asupra șoferului sau pasagerilor dina cest vehicul.
Stellantis spune că proiectul va include în viitor un Maserati Grecale Folglore. Termenul este ales de companie să identifice versiunile electrice ale unui model Maserati.
Sistemul de inducție de pe circuitul „Arena del Futuro” este alimentat cu curent continuu, care oferă o serie de avantaje pentru încărcarea vehiculelor. În primul rând ajută la reducerea pierderilor de putere în transmiterea de energie, apoi poate fi integrat direct cu sursele de energie regenerabile, fără să mai fie nevoie de o transformare în curent alternativ și invers, necesitatea unor cabluri mai subțiri, de aluminiu, cu efecte de costuri și resurse.
Sistemul de încărcare inductivă on-road al circuitului „Arena del Futuro” a fost declarată una dintre cele mai importante 100 de invenții ale anului 2021, de revista Time Magazine.
Cei de la Stellantis spun că utilizarea acestui sistem în dezvoltarea comercială, atât în versiunea dinamică, dar și în cea statică, poate fi combinat cu alte tipuri de infrastructură, nu doar șosele și drumuri, ci și parcări, porturi, aeroporturi și altele.