Taximetriștii protestează miercuri în Piața Constituției din Capitală cu peste 4.000 de mașini, solicitând drepturi egale cu cele ale firmelor de transport alternativ.
"Asociația Națională a Patronatului Operatorilor de Transport în regim de Taxi ANPOTRT, Asociația Banat Crișana - Taxi, Asociația de Monitorizare Taxitransilvania, Asociația Clubul Taximetriștilor Liberi de Pretutindeni, Asociația Taxi Transilvania și Asociația Banat Taxi anunță un amplu miting pentru data de 13.03.2024. Acțiunea, la fel ca toate mitingurile desfășurate în cursul anului acesta, este organizată de asociațiile semnatare în frunte cu ANPOTRT, asociație reprezentativă la nivel național, aflată într-un parteneriat activ cu Confederația Sindicală Națională Meridian. Protestul va avea loc în Piața Constituției, între orele 9:00 - 18:00 și sunt așteptați participanți din toate județele țării", se arată într-un comunicat al ANPOTRT.
Potrivit documentului citat, în ultimul an, asociațiile care reprezintă taximetriștii au tras numeroase semnale de alarmă, atât la București, cât
și în țară, cu privire la concurența neloială în acest domeniu de activitate, puternic dereglementat, prin adoptarea unei legislații defectuoase și paralele privind un așa zis "transport alternativ de persoane", arată Agerpres.
"În decursul ultimelor 9 luni, începând cu protestul din 20 iunie 2023, asociațiile au depus nenumărate documente, atât la Guvern, la Cancelaria Primului Ministru, la Ministerul Transporturilor și la Ministerul Digitalizării, cât și în Parlamentul României. S-a participat la multiple ședințe de negocieri, atât la Guvern, cât și în Parlament. De asemenea, au fost organizate, în susținerea revendicărilor noastre, ample proteste, desfășurate atât în București, cât și în țară, care au avut ca și punct culminant intrarea în greva foamei a unui număr semnificativ de taximetriști din toată țara", amintește comunicatul citat.
În aceste condiții, Ministerul Transporturilor a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea OUG.nr.49/2019, care conține și anumite propuneri înaintate de taximetriști. Este vorba despre eliminarea posibilității de emitere a copiei conforme pentru auto deținute de operatori cu contract de comodat sau închiriere, modificarea ecusoanelor, astfel încât acestea să fie văzute de la distanță, în vederea îmbunătățirii activității de inspecție și control, abordarea în mod uniform a vechimii autoturismului cu transportul în regim de taxi și închiriere, respectiv până la 5 ani vechime la prima autorizare și maximum 10 ani la prelungire. De asemenea, este prevăzută obligativitatea operatorilor de transport alternativ de a desfășura activitatea pe raza autorității de autorizare.
"Ceea ce lipsește din proiectul de Ordonanță este limitarea copiilor conforme, pe criterii similare cu cele aplicate serviciului de taximetrie, având ca rezultat protejarea calității vieții și aerului, aglomerării traficului și poluarea din marile orașe, motiv pentru care, lupta noastră continuă și va continua până la obținerea acestui punct. Protestul din data de 13.03.2024 este organizat tocmai pentru a atrage atenția Guvernului și Parlamentului României asupra faptului că, fără includerea acestei limitări, nu putem vorbi de o concurență loială între jucătorii din această piață", se precizează în comunicatul asociațiilor de taximetriști.