Șantierul Naval Constanța a depus la Curtea de Apel Constanța o cerere de renunțare la procesul prin care a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitația pentru corvete, iar instanța a decis, la termenul de miercuri, să anunțe Guvernul României și Ministerul Apărării Naționale, cele două instituții urmând să comunice până la următorul termen dacă sunt sau nu de acord cu renunțarea la acest proces.
La Curtea de Apel Constanța a avut loc, miercuri, un nou termen în dosarul în care Șantierul Naval Constanța a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitația pentru corvete, scrie News.ro.
Instanța a anunțat că la dosar a fost depusă, din partea Șantierului Naval Constanța, o cerere de renunțare la această judecată, care a motivat că nu dorește ca acest proces să fie un impediment pentru finalizarea procedurii de achiziție.
CITEȘTE ȘI VIDEO Bătrânul cinematograf Favorit - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract de 10 milioane euro blocat 6 ani de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 aniJudecătorul cauzei a decis să anunțe Guvernul și Ministerul Apărării Naționale de această decizie a Șantierului Naval, iar cele două instituții trebuie să comunice dacă sunt sau nu de acord cu hotărârea respectivă.
Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 20 martie.
Luna trecută, la primul termen în acest dosar, Șantierul Naval Constanța a cerut o amânare pentru angajarea unui apărător, iar compania Damen a formulat o cerere de intervenție în acest dosar, în favoarea Guvernului României.
MApN a invocat și litigiul de pe rolul Curții de Apel Constanța, prin care Șantierul Naval Constanța, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franța și Șantierul Naval Constanța S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitației.
Șantierul Naval Constanța, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franța și Șantierul Naval Constanța S.A.”, a cerut, în octombrie, anularea licitației, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu și încalcă normele europene privind achizițiile publice.
Cererea de chemare a Guvernului și Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie.
O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitației, pentru 12 ianuarie.
Șantierul Naval Constanța a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franța pentru a participa la procesul de achiziție al programului de corvete multifuncționale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziție mai participau Damen (Olanda) și Fincantieri (Italia).
La sfârșitul anului trecut, președintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franța au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a "pune presiune pe Ministerul Apărării" pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.
Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite și dotate la un șantier naval din România.