Primul condamnat în SUA în scandalul Dieselgate, fost director VW, a fost eliberat condiționat, după transferul în Germania

Primul condamnat în SUA în scandalul Dieselgate, fost director VW, a fost eliberat condiționat, după transferul în Germania
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 ian 2021

Fostul director din cadrul Volkswagen Group condamnat la închisoare în dosarul Dieselgate, Oliver Schmidt, a fost eliberat după aproape patru ani de un judecător din Germania. Schmidt reușise să obțină, în SUA, executarea pedepsei în țara de origine.

Primul condamnat al scandalului Dieselgate a fost eliberat, astfel, condiționat din închisoare, de o instanță din Germania, după executarea a jumătate din pedeapsa dată de judecătorii din SUA, în urmă cu peste 3 ani. Oliver Schmidt are 52 de ani și a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru mușamalizarea anchetei în dosarul manipulării testelor de emisii.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

El era director al VW SUA la momentul izbucnirii scandalului, iar faptele pentru care a fost acuzat nu se referă la dispozitivele de manipulare în sine, ci la divulgarea informațiilor cerute de autoritățile americane ulterior demarării anchetei. Acuzațiile oficiale au fost cele de conspirație pentru fraudarea SUA și violarea legislației de mediu, iar pedeapsa a inclus și 400.000 de dolari amendă.

În 2018, Schmidt a primit acceptul judecătorilor din SUA să fie transferat în Germania, în baza acordului pe care SUA și Germania îl au în privința transferului condamnaților.

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online

Oliver Schmidt a trecut prin stări contradictorii în timpul anchetei, la început el refuzând să recunoască adevărul și să coopereze. Ulterior, când a fost inculpat pe baza probelor, și-a schimbat poziția și a pledat vinovat. El a acceptat în instanță să spună adevărul despre întreg procesul prin care inginerii de la VW au modificat softurile automobilelor diesel pentru a trece de testele de emisii.

Oliver Schmidt a susținut la ultimul termen al procesului că înalți șefi din VW Group, împreună cu avocați de rang înalt, l-au învățat ce să declare și cum să mintă referitor la acest subiect, la momentul la care autoritățile au declanșat primele investigații.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Schimdt a ocupat poziția cheie de General Manager al Biroului de Inginerie și Mediu al VW SUA, în Detroit, fiind direct responsabil de relația cu autoritățile în materie de emisii. El a fost arestat abia în 2017, în timp ce se afla în vacanță în Florida, împreună cu familia, și se pregătea să revină în Germania. Judecătorii au refuzat atunci să-l elibereze pe cauțiune sau sub supraveghere, susținând că  există riscul de părăsi țara.

Judecătorul care l-a condamnat în 2017 pe Schmidt a spus despre el că este un „conspirator-cheie” în încercarea de mușamalizare a acestei „masive fraude” a poporului american. „Sunt sigur, bazându-mă pe bunul simț, că ai văzut în această mușamalizare o oportunitate să strălucești. Că principalul tău scop a fost să impresionezi managementul prin rezolvarea acestei probleme... să faci așa încât să arăți mai bine, să crești oportunitățile de a urca pe scara coporației VW”, a spus judecătorul în motivarea sentinței sale.

O nouă decizie istorică: Volkswagen oprește definitiv producția modelului Golf pentru piața din SUA CITEȘTE ȘI O nouă decizie istorică: Volkswagen oprește definitiv producția modelului Golf pentru piața din SUA

Judeăctorul l-a mai acuzat că a înșelat și mințit oficialii guvernamentali, că a participat la distrugerea evidențelor, că mușamalizarea în care a jucat un rol important a fost o crimă împotriva sistemului economic american.

Schimdt și-a recunoscut faptele și a admis că și-a folosit relațiile personale din SUA pentru a încerca să ascundă adevărul în fața oficialilor de la mediu care investigau cazul. El a spus că și-a justificat deciziile simțindu-se obligat în fața superiorilor.

European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro CITEȘTE ȘI European Food&Drink pășește în 2021 fără datorii la bugetele de stat. Contribuții achitate în ultimul an de peste 110 milioane de euro

Procurorii au descoperit în cadrul anchetei că Oliver Schmidt a fost implicat încă de la începutul scandalului. Mailuri trimise de el către colegi și către șeful VW SUA conțineau mesaje de avertizare privind posibilele implicații ale scandalului ce tocmai se năștea. „Trebuie să decidem mai întâi dacă suntem onești. Dacă nu suntem onești, totul rămâne așa cum este.”

viewscnt
Afla mai multe despre
dieselgate
vw
oliver schmidt
condamnat scandal diesel