Este posibil ca majorarea capitalului companiei de stat Aeroporturi București cu terenuri deținute de statul român în valoare de peste 3,8 miliarde lei, hotărâtă într-o AGA a societății din toamna anului trecut, să nu se mai facă, afirmă acționarul minoritar Fondul Proprietatea, care deține 20% din acțiunile operatorului aeroportuar.
Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania post criză.
Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV
DETALII AICI
În octombrie 2021, AGA Aeroporturi București a decis, doar cu votul acționarului majoritar Ministerul Transporturilor, majorarea capitalului companiei cu 4,76 miliarde lei, din care 3,81 miliarde lei aport în natură al statului, reprezentând valoarea terenului din interiorul Aeroportului Băneasa.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a-și menține cota de participare, FP ar fi trebuit să vină cu cash în valoare de peste 953 milioane lei.
"Fondul Proprietatea și-a exprimat deja opinia, contestând vehement raportul de evaluare a terenului ca fiind fundamental defectuos, având în vedere că raportul de evaluare a terenului realizat în 2021 atribuie o valoare foarte mare terenului, în ciuda raportului de evaluare anterior, aprobat în 2017, care stabilise valoarea aceluiași teren la 269 milioane lei", se arată în cel mai recent raport trimestrial al FP.
Potrivit sursei citate, Fondul Proprietatea a demarat mai multe acțiuni pentru anularea hotărârilor acționarilor, cerând instanței să suspende întregul proces până la soluționarea irevocabilă a cererii în anulare, pentru a proteja interesele Fondului și ale acționarilor săi. Ca urmare a ședinței care a avut loc la data de 13 ianuarie 2022, Curtea de Apel București a admis cererea de suspendare formulată de Fond și a dispus suspendarea efectelor majorării până la soluționarea irevocabilă a cererii de anulare a AGA a CN Aeroporturi București.
"În ceea ce privește cererea de intervenție a Fondului, în urma ședinței din 11 februarie 2022, Curtea a încuviințat suspendarea acestui dosar până la soluționarea irevocabilă a cererii în anulare. Acest fapt este posibil să prelungească durata procedurilor judiciare cu peste 1 an și, ca atare, majorarea de capital să nu aibă loc (în conformitate cu legea română, termenul de finalizare a unei astfel de majorări de capital este de un an începând cu data publicării deciziei AGA în Monitorul Oficial). În consecință, Administratorul Fondului a estimat că riscul de diluare nu este semnificativ și nu a fost înregistrată nicio ajustare în evaluare pentru acest risc. În plus, cererea de anulare nu se așteaptă să fie soluționată irevocabil în cursul anului 2022. Prima ședință pentru solicitarea de anulare trebuia să aibă loc pe 10 martie 2022, dar a fost amânată pentru 8 septembrie 2022", se mai menționează în documentul citat.
CITEȘTE ȘI Catalogul formației britanice Pink Floyd ar putea fi vândut pentru 500 de milioane de dolariÎn februarie, Aeroporturi București a publicat rezultatele preliminare ale anului 2021, împreună cu propunerea pentru bugetul anului 2022.
"Profitul net a fost de 42,8 milioane lei, dar considerăm că cifra nu include ajustările de sfârșit de an, cum ar fi provizioanele. Traficul în anul financiar 2021 a fost de 6,9 milioane de pasageri, în conformitate cu bugetul aprobat și în scădere cu 53% față de nivelul dinainte de Covid. Conducerea se așteaptă ca în 2022 traficul să crească cu 40%, la 9,7 milioane de pasageri, estimând astfel un profit net de 56,5 milioane lei", mai afirmă FP.