Polițiștii de la Transporturi au dat, în urma unor controale făcute în săptămâna care se încheie pentru prevenirea criminalității și migrației ilegale în transportul feroviar, 706 sancțiuni contravenționale, în valoare de 182.726 de lei, și au constatat 53 de fapte penale.
Poliția Română a anunțat, duminică, faptul că, în perioada 8-11 aprilie, polițiștii din cadrul Secțiilor Regionale de Poliție Transporturi și Serviciului Siguranța Transporturilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au acționat pentru prevenirea și combaterea criminalității și migrației ilegale în transportul feroviar, în cadrul acțiunii Crime Prevention Week Raw, organizată la nivel european, sub egida RAILPOL.
La acțiune au participat polițiști și angajați ai companiilor de transport feroviar, care au făcut verificări în 656 de stații de cale ferată, 1.010 trenuri de călători și 69 de trenuri de marfă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totodată, au fost legitimate 2.653 de persoane, fiind depistate 11 persoane urmărite și 40 de persoane cu antecedente penale.
De asemenea, au fost verificate 143 de centre de colectare de metale feroase și neferoase, iar gestionarii acestora au fost instruiți cu privire la obligațiile de a înscrie corect datele persoanelor care predau astfel de materiale și de a anunța de îndată Poliția Transporturi în cazul în care cineva intenționează să valorifice obiecte provenite de la calea ferată.
În urma acestor activități, au fost indisponibilizate 1.078 de kilograme de metale feroase.
Totodată, polițiștii au constatat 53 de fapte de natură penală și au fost aplicate 706 sancțiuni contravenționale, în valoare de 182.726 de lei.
De exemplu, în 8 aprilie, agenții Postului de Poliție Transporturi Feroviare Galați au fost sesizați de impiegatul de mișcare de serviciu despre faptul că, într-o stație CF, a fost constatată lipsa unui sabot de asigurare de la un grup de 5 vagoane garate. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru furt calificat.
A doua zi, polițiștii Biroului Județean de Poliție Transporturi Galați, în urma activităților desfășurate, au identificat persoana cercetată pentru furt, fiind o femeie de 45 ani, din municipiul Galați, bunul sustras fiind recuperat și predat unității CF. În cauză, se continuă activitățile de cercetare penală față de femeie, pentru furt calificat.
Tot în 8 aprilie, în urma unui control la un centru de colectare a deșeurilor reciclabile din municipiul Drobeta Turnu Severin, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mehedinți s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada ianuarie-decembrie 2023, societatea ar fi desfășurat activitate de colectare a deșeurilor de la persoane fizice, fără a vira în termenul legal contribuția la fondul pentru mediu. În cauză, a fost întocmit dosar penal privind prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, prejudiciul cauzat urmând a fi stabilit.
În 10 aprilie, în urma unui control la un alt centru de colectare a deșeurilor reciclabile, tot din Drobeta Turnu Severin, polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare Balota s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un bărbat din municipiul Drobeta Turnu Severin, în anul 2023, ar fi predat deșeuri feroase și neferoase la centrul de colectare, fără a declara la organele fiscale veniturile obținute, sustrăgându-se astfel de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. A fost întocmit dosar penal pentru evaziune fiscală.
În 9 aprilie, agenții Postului de poliție Transporturi Feroviare Caracal au depistat un bărbat de 32 de ani, din comuna Stoenești, județul Olt, care ar fi colectat și transportat cu o autoutilitară 820 de kilograme de deșeuri feroase fără a deține autorizație necesară în acest sens.
Cele 820 de kilograme de materiale feroase au fost ridicate și lăsate în custodie la un centru de colectare până la definitivarea cercetărilor.
În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de colectarea, transportul sau valorificarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu.