Când începe epopeea noii companii Ampere, de mașini electrice, a grupului Renault

Când începe epopeea noii companii Ampere, de mașini electrice, a grupului Renault
scris 27 oct 2023

Luca de Meo, CEO al Renault Group, a anunțat că va susține o conferință pe subiectul viitoarei companii Ampere, care va prelua toate afacerile cu automobile electrice din cadrul grupului. Derulată sub eticheta „Capital Market Day”, conferința urmează să dezvăluie calendarul înființării și listării pe bursă a noii companii.

Planul de transformare a companiei Renault Group, din care face parte și marca Dacia, are programat un pas important în luna noiembrie, când Luca de Meo, CEO al companiei, va anunța primele detalii legate de divizia Ampere, care va deveni în această toamnă companie separată. „CEO-ul Renault Group va prezenta strategia Amper și obiectivele sale financiare pe termen mediu”, transmite compania, care va fi acționar majoritar al Ampere, în cazul în care alți parteneri vor decide să se alăture.

Urmărește-ne și pe Google News

Unul dintre potențialii acționari este Nissan, care a anunțat deja că este interesat să participe cu până la 15% din capitalul noii companii. Decizia a venit în virtutea semnării noului acord din cadrul Alianței Renault Nissan Mitsubishi, acord de care Luca de Meo a avut grijă să fie pus în aplicare tot în această toamnă, pentru a beneficia de sprijinul japonezilor.

Deocamdată, primele informații legate de Ampere arată că noua companie va prelua unitățile de producție de mașini electrice, de baterii, de motoare electrice și de software, pe care Renault le-a pus la punct în Franța, inclusiv unitatea de reciclare din Flins. Capacitatea de producție se ridică la 400.000 de autoturisme anual, iar numărul de angajați va fi de aproximativ 10.000 de persoane.

Aramco spune că e-combustibilii pot ajunge la un preț comparabil cu cel al benzinei și motorinei CITEȘTE ȘI Aramco spune că e-combustibilii pot ajunge la un preț comparabil cu cel al benzinei și motorinei

Luca de Meo a fost deja anunțat ca CEO al noii structuri, el urmând să fie secondat de Josep Maria Recansens și Vincent Piquet, primul ca COO, al doilea ca CFO. „Obiectivul nostru îl constituie reducerea cu 40 % a costurilor pentru viitoarea generație de vehicule și oferirea de produse atrăgătoare la cel mai bun preț”, a declarat Meo, referitor la Ampere. Primele estimări financiare anunțate de Renault spun că Ampere va obține primul profit operațional în 2025, iar în 2030 va ajunge la o marjă a profitului operațional de două cifre.

La momentul lansării, Ampere va avea o gamă formată din două mașini, Megante E-Tech și Scenic E-Tech, urmând ca în 2025 și 2026 să intre în producție alte două modele, Renault 5 și Renault 4, adică un hatchback de clasă B, continuatorul lui ZOE, și un SUV de clasă B.

Lansarea noii companii vine însă într-un moment mai puțin propice, având în vedere că piața de automobile electrice începe să se confrunte cu o scădere a cererii în Europa, odată cu finalul crizei de semiconductori și livrarea mașinilor comandate anterior.

viewscnt
Afla mai multe despre
ampere
capital market day
luca de meo
megane electric
scenic electric