Într-un efort de a îmbunătăți peisajul energetic al Capitalei și nu numai, Apa Nova București a demarat 7 proiecte fotovoltaice în obiective-cheie, marcând un pas semnificativ în direcția sustenabilității și eficienței energetice. Alexandru Moldovan, director general adjunct al furnizorului de apă și servicii de canalizare, a oferit informații, într-un interviu în exclusivitate pentru Profit, despre stadiul proiectelor, progresele notabile înregistrate și perspectivele pentru 2024.
- În Raportul de Sustenabilitate pe 2022 ați anunțat demararea a 7 proiecte fotovoltaice, la 7 obiective Apa Nova. Știu de 4 (Grozăvești, Vitan, Băneasa și Pantelimon). Unde vor fi amplasate celelalte 3 și ce puteri instalate se vizează? De asemenea, în ce stadiu este fiecare dintre cele 7 proiecte și când este estimată punerea în funcțiune?
În cadrul strategiei noastre de sustenabilitate și eficiență energetică, am demarat într-adevăr proiecte inovatoare cu impact semnificativ și beneficii precum diminuarea costurilor directe cu energia electrică, durabilitatea și scăderea costurilor de întreținere, optimizarea controlului disponibilității energiei electrice prin asigurarea independenței energetice, folosirea energiei verzi și, implicit, reducerea amprentei de carbon. Din cele 7 proiecte fotovoltaice anunțate în Raportul de Sustenabilitate pe 2022, patru dintre acestea (Grozăvești, Vitan, Băneasa și Pantelimon) au fost deja aduse în atenția publicului și sunt complet funcționale. Cu privire la celelalte trei proiecte, stația de tratare Roșu, stația de pompare Nord (D. Pompei) și stația de pompare Sud (Șinei), la acestea lucrările sunt finalizate și funcționează la capacitate limitată, doar pentru autoconsum. fiind în perioada de teste pentru 100% capacitate.
Referitor la eficiența energetică la nivelul întregii companii, implementăm anual un plan de măsuri, incluzând acțiuni pe termen scurt, mediu și lung. Implementarea proiectelor pentru reducerea consumului de energie în anul 2022, precum modernizarea iluminatului exterior, achiziționarea de mașini electrice și dotarea cu stații de încărcare pentru acestea, a avut un impact semnificativ. De asemenea, am luat măsuri pentru reducerea timpului de iluminare și înlocuirea echipamentelor cu modele noi cu eficiență electromecanică îmbunătățită.
Prin aceste inițiative și nu numai, consumul specific de energie electrică pe m3 de apă tratat a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând în prezent să fie de circa 3 ori mai mic decât în anul 2002. Aceste rezultate confirmă angajamentul nostru de a menține un model de afaceri sustenabil și eficient din punct de vedere energetic.
- Pentru care dintre cele 7 este vizat statutul de prosumator și care sunt argumentele economice în favoarea acestuia, acolo unde este cazul?
Prosumator înseamnă compensarea cantitativă între producția de energie electrică proprie injectată în rețea și energia preluată din rețea. Investind peste 7 milioane de euro, Apa Nova București a devenit prosumator în 4 dintre cele 7 proiecte, respectiv Grozăvești, Vitan, Pantelimon și Băneasa, iar la celelalte 3, stațiile de pompare Nord și Sud și stația de tratare Roșu, este producător.
În peisajul energetic actual, a deveni prosumator nu reprezintă doar o evoluție semnificativă în paradigma energetică, ci și o alegere strategică, cu beneficii economice consistente și relevante. În primul rând, generarea locală de energie prin aceste centrale fotovoltaice permite reducerea semnificativă a costurilor directe cu electricitatea, având un impact pozitiv asupra bilanțului financiar al companiei noastre. Prin producția și consumul intern de energie electrică, suntem mai puțin dependenți de sursele tradiționale și de fluctuațiile prețurilor de pe piață.
De asemenea, transformarea în prosumator aduce beneficii evidente în ceea ce privește durabilitatea și eficiența energetică. Aceste centrale fotovoltaice nu numai că vor contribui la reducerea amprentei de carbon, dar reprezintă și un pilon al angajamentul nostru consolidat față de utilizarea energiei verzi, aliniindu-ne astfel cu tendințele actuale de sustenabilitate.
Prin adoptarea statutului de prosumator în aceste locații cheie, demonstrăm, de asemenea, o abordare proactivă în ceea ce privește eficiența operațională. Prin generarea locală și consumul intern de energie electrică, este optimizat controlul disponibilității acesteia.
- La Glina, anul acesta, cât din consumul stației a fost asigurat intern, cu producția grupurilor de cogenerare pe biogaz și a microhidrocentralelor?
Suntem mândri să subliniem progresele semnificative realizate în ceea ce privește securitatea energetică și sustenabilitatea operațională ale consumului de energie electrică la Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina.
Astfel, microhidrocentralele au continuat să reprezinte o sursă semnificativă de producție de energie electrică, contribuind la consolidarea capacității de generare locală. Aceste unități au jucat un rol crucial în diversificarea mix-ului energetic al stației, furnizând o sursă fiabilă și durabilă de electricitate, în timp ce au optimizat eficiența operațională.
Pe lângă microhidrocentrale, un alt factor-cheie în asigurarea autonomiei energetice au fost grupurile de cogenerare pe biogaz, alimentate cu biogaz rezultat din fermentarea nămolului. Acest demers a avut și are un impact semnificativ asupra reducerii amprentei de carbon, evidențiind angajamentul stației față de practici durabile și ecologice.
Conform datelor disponibile, până la această oră, o proporție semnificativă a consumului total de energie electrică, respectiv un procent de 76% a fost asigurat intern, ca urmare a producției interne de energie electrică prin arderea biogazului rezultat din fermentarea nămolului, dar și prin turbinarea apei epurate prin intermediul microhidrocentralelor. Asta în condițiile în care, pentru anul 2022, nivelul de autonomie energetică la SEAU Glina a atins impresionanta cifră de 74,96%.
Depășirea acestui prag notabil reflectă eforturile continue ale companiei noastre de a se distinge prin adoptarea tehnologiilor inovatoare și a practicilor sustenabile. Este evident că Stația de Epurare a Apelor Uzate Glina continuă să marcheze progrese semnificative în direcția unei operațiuni eficiente, durabile și competitive.
- Ce alte proiecte energetice aveți în vedere și ce țintă de autoconsum de energie aveți la nivelul întregii rețele de obiective Apa Nova? Aveți și proiecte de injecție de energie în rețea?
Ne propunem să continuăm progresul în direcția unei sustenabilități sporite și a eficienței operaționale. Deși detaliile specifice pot varia în funcție de schimbările tehnologice, contextul de reglementare și alți factori specifici industriei, în prezent pot fi conturate câteva aspecte-cheie.
În primul rând, explorăm oportunitățile de extindere a capacității de generare internă, inclusiv prin diversificarea surselor regenerabile de energie. Investițiile în proiecte de energie solară, hidroenergie și creșterea producției de biogaz sunt în vizorul strategiei noastre, cu scopul de a consolida mix-ul energetic și de a crește ponderea energiei curate în portofoliul total.
De asemenea, explorăm diferite alternative pentru dezvoltarea de proiecte de cogenerare, care pot contribui atât la generarea de căldură, cât și la cea de electricitate, având astfel potențialul de a spori eficiența generală a sistemelor energetice. Aceste proiecte vizează nu doar reducerea emisiilor de carbon, ci și optimizarea costurilor și asigurarea unei resurse energetice fiabile.
În ceea ce privește proiectele de injecție de energie în rețea, explorăm și această opțiune ca parte a strategiei de valorificare a surplusurilor de energie generate intern, contribuind astfel la stabilizarea rețelei și la promovarea unei infrastructuri energetice inteligente.