Acțiunile companiei Vifrana, cel mai mare producător românesc de vin ecologic după suprafața cultivată, vor intra astăzi la tranzacționare pe piața AeRO a Bursei de Valori București.
Finanțarea, în valoare de 9,5 milioane lei, obținută de Vifrana în decembrie 2020, prin plasament privat de acțiuni, a fost folosită pentru rambursarea unui credit CEC Bank, rebrandingul companiei și demararea planului de investiții în noi tehnologii.
Vizibilitatea oferită de listarea la BVB susține eforturile Vifrana de a crește vânzările pe piețe externe și de a se extinde pe piețe noi, ce permit marje de profit mai mari, în contextul investițiilor în tehnologie și a dezvoltării de noi produse.
„Consumul de vin ecologic se încadrează într-un trend global de creștere a interesului pentru produsele certificate ecologic. Este un fenomen care s-a simțit foarte puternic în pandemie. Consumatorii sunt interesați să consume produse curate, neprocesate. Pentru perioada 2020-2030, prognozele pe piața internațională de vin ecologic arată medii de creștere anuală între 8% - 12%. Țările europene dezvoltate au un consum de vin ecologic cuprins între 10 -20%, în țările nordice fiind chiar mai mare. În România credem că a ajuns la 2,5%, așadar Vifrana are un potențial semnificativ de creștere”, declară Octavian Vucmanovici, CEO și cofondator Vifrana.
Creștere de peste 30% a cifrei de afaceri în 2020
În 2020, compania a înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, o creștere de peste 30% față de anul precedent. Pentru primul trimestru din 2021, Vifrana raportează o creștere de 41% a cifrei de afaceri față de perioada similară a anului trecut.
CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes-Benz EQT Concept, prototipul viitorului T-Class electric și vărul mai bogat al lui Renault Kangoo„2020 a fost un an de creștere în vânzări. Am fost însă afectați operațional de accesul limitat la forța de muncă, dar și de constrângerile logistice. Pentru 2021 estimăm o creștere susținută a cifrei de afaceri, în contextul extinderii portofoliului de produse și a creșterii exporturilor. Ne vom concentra pe piețele existente, precum Germania - care este principala țară de export pentru noi, dar și pe piețe noi precum Marea Britanie și Japonia. În prezent, exporturile reprezintă 25% din veniturile companiei”, adaugă Octavian Vucmanovici.
Vifrana este cel mai mare producător romanesc de vin ecologic după suprafața cultivată - 130 de hectare în județul Constanța.