Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în emisiunea Ora de Profit.ro, că invită companiile, de stat, dar și private, să intre într-un parteneriat public-privat pentru reabilitarea canalelor de irigații, care să faciliteze obținerea apei atât pentru lucrări agricole, dar și pentru case cu probleme de apă potabilă, având deja discuții în acest sens.
"Trebuie să găsim resurse financiare să facem acest lucru. Eu și săptămâna aceasta am avut întâlniri cu oameni interesați, cu companii interesate - atât de stat, cât și companii private - care să intre într-un parteneriat public-privat, în care noi să beneficiem de reabilitarea canalelor de irigații pe banii lor, iar ei, pe suprafața acestor canale, să aibă posibilitatea de a instala panouri solare, să producă energie ieftină, pe care să o folosim să împingem apa - deoarece costul apei este dat de prețul curentului", a arătat ministrul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Ora de Profit.ro la Prima TV - Ministrul Năsui propune impozit zero pe salariul minim din 2022 în HoReCaEl precizează că anul trecut s-a încercat ca în PNRR, program finanțat din fonduri UE, să fie introdusă și o strategie de gestionare a resurselor de apă, dar că în aprilie nu a mai fost trimisă decât partea de desecare/drenaj, nu și de irigații, dintr-un motiv pe care nu îl cunoaște. Ministrul speră însă ca agricultura să primească, în acest context, mai mulți bani din bugetul național pentru astfel de programe.
România este însă îngrijorată de raportul prezentat recent de ONU, conform căruia temperaturile globale vor grește cu 1,5 grade C în jurul anului 2030, mai devreme cu 10 ani decât se estimase, amenințând cu dezastre „fără precedent” umanitatea, care se confruntă deja cu valuri de căldură neobișnuite și inundații masive.
Ministrul a arătat totodată ce va însemna Valul 4 al pandemiei de coronavirus pentru agricultură.