Ucraina a devenit a treia sursă de importuri de produse agroalimentare pentru Uniunea Europeană în 2022, devansând Statele Unite, arată un raport publicat de Comisia Europeană.
Potrivit sursei citate, Brazilia a rămas prima sursă de importuri de produse agroalimentare pentru UE, reprezentând 12% din importurile totale. Pe locul al doilea s-a situat Marea Britanie, responsabilă pentru 9% din importurile UE în 2022.
Conform datelor Executivului comunitar, importurile UE de produse agroalimentare din Ucraina au crescut cu 88%, în 2022, comparativ cu 2021, până la 13 miliarde de euro, reprezentând 8% din importurile totale agri-food ale blocului comunitar.
Cea mai mare creștere s-a înregistrat la importurile de cereale, un avans de 2,8 miliarde de euro, până la 4,6 miliarde de euro, informează Agerpres.
Importurile de porumb și grâu din Ucraina au crescut cu 62%, respectiv 960%, în termeni de volum.
Specialiștii arată că schimburile comerciale agroalimentare ale UE au urcat până la 401,5 miliarde de euro în anul 2022, iar blocul comunitar a încheiat anul trecut cu o balanță comercială pozitivă de 58 de miliarde de euro din schimburile de produse agroalimentare.
În pofida majorărilor globale de prețuri, volumele de produse agroalimentare tranzacționate de blocul comunitar nu au scăzut, ci au avansat.
Exporturile agroalimentare ale UE, creșteri semnificative
În 2022, exporturile agroalimentare ale UE au crescut cu 31% în ritm anual, până la 229,8 miliarde de euro. Cerealele și produsele de panificație au crescut cel mai mult în exporturile totale ale UE. Aceste produse reprezintă 7%, respectiv 10% din exporturile UE.
Cele mai importante destinații pentru exporturile de grâu ale UE au fost Algeria (4,9 milioane de tone), Maroc (4,1 milioane de tone), Egipt (2,9 milioane de tone) și Nigeria (2,5 milioane de tone).
Printre principalele produse agroalimentare de export ale UE s-au menținut produsele lactate, cu exporturi în valoare de 20,4 miliarde de euro.
Carnea de porc a rămas cel mai important produs din carne exportat de UE, cu o valoare de 13,8 miliarde de euro, în pofida diminuării cererii chineze.
În topul partenerilor comerciali, Marea Britanie este de departe cea mai importantă destinație pentru exporturile UE de produse agroalimentare, în condițiile în care o cincime din exporturile totale UE se îndreaptă spre această țară. Pe locul al doilea este SUA, cu o pondere de 13% din exporturile UE în 2022, urmată de China, cu o pondere de 7%.
În paralel, importurile UE de produse agroalimentare au crescut cu 32%, în termeni de valoare, până la 172 de miliarde de euro. Acest lucru se explică în principal prin creșterea prețurilor mondiale, în special la oleaginoase și cafea. Cea mai importantă categorie de produse agroalimentare importate de UE în 2022 au fost oleaginoasele, cu 25,8 miliarde de euro. Pe următoarele locuri se situează fructele & nucile, precum și cafeaua, ceaiul, cacao și mirodeniile.