Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) a anunțat o serie de proiecte prin care se va facilita accesul societății la produse autohtone, proaspete.
Astfel, AAPR a lansat o platformă online, unde vor fi publicate, periodic, toate informațiile necesare pentru închirierea/rezervarea spațiului de vânzare din toate entitățile membre.
„Obiectivul nostru principal rămâne acela de a facilita accesul societății la produse autohtone, proaspete, în condiții avantajoase atât pentru cumpărători, cât și pentru producători. Pentru aceasta, am gândit o serie de proiecte precum: crearea unei platforme unde producătorii vor găsi informații despre modalitatea de închiriere a spațiilor de vânzare în piețe, amplasarea de coduri QR pe standuri, cu ajutorul cărora cumpărătorii vor putea verifica atestatele producătorilor și extinderea plăților cu cardul, în mai multe locații", a declarat Teodor Ioan Birț, președintele AAPR, informează Agerpres.
AAPR a creat o platformă online unde, deocamdată, sunt publicate toate datele de contact ale entităților membre, iar începând cu luna mai, vor fi publicate, periodic, toate informațiile necesare pentru închirierea / rezervarea spațiului de vânzare.
Plata cu cardul la piață
Potrivit datelor AAPR, proiectul „Plata cu cardul la piață” va fi extins, iar cumpărătorii vor putea verifica atestatele producătorilor, prin scanarea codurilor QR de pe standuri.
În acest context, Cosmin Vladimirescu, country manager România & Croația MasterCard, a arătat că au trecut opt ani de la primul POS instalat într-o piață din București iar în prezent șapte piețe din patru orașe beneficiază de acest mijloc de plată.
„A fost un pariu, recunoașterea unei nevoi, cu o tehnologie care nu era foarte bine adaptată la momentul respectiv, dar care a determinat o schimbare. Am demonstrat că se poate și că toată lumea trebuie să aibă aceleași oportunități atunci când vorbim despre metode de plată. Între timp, am ajuns în patru orașe și șapte piețe. Mergem mai departe și continuăm extinderea rețelei de POS-uri în piețele din România. Plata cu cardul, pe lângă faptul că aduce un plus de transparență economiei, asigură și incluziunea financiară, atât a comercianților, cât și a cumpărătorilor", a precizat Cosmin Vladimirescu.
Proiectul Plata cu cardul la piață a fost implementat în Sibiu, Iași, Galați și Sectorul 1 al Capitalei, împreună cu MasterCard și Patria Bank.
Potrivit datelor publicate pe site-ul AAPR, piața Cibin din Sibiu este prima piață din România, unde plata pentru legume și fructe s-a putut face și cu cardul bancar.
CITEȘTE ȘI Revoltă în Polonia, în ziua vizitei lui Zelenski. Ministrul Agriculturii a demisionatÎn 2019, în piața Alexandru cel Bun din Iași au fost puse în funcțiune 15 POS-uri de plată cu cardul bancar. Galațiul este primul oraș din Moldova unde plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută și cu cardul bancar. În București, potrivit datelor AAPR, folosirea cardului ca modalitate de plată este posibilă în piețele Matache și Domenii.
Asociația Administratorilor de Piețe din România este o asociație ce reunește 35 de entități (instituții și societăți comerciale) din întreaga țară.