În anul 2020, producția de cartofi a fost în țara noastră de 2.698.500 t, cantitate care ne-a plasat pe locul 26 în clasamentul mondial.
Pe primul loc s-a situat China, cu 78.183.874 t, urmată de India, cu 51.300.000 t, arată Lantul Alimentar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe locurile 3 și 4 s-au situat Ucraina, cu 20.837.990 t, și Rusia, cu 19.607.361 t.
În ciuda recoltelor mari, atât Ucraina, cât și Rusia importă cartofi, pentru a satisface consumul intern. Ucraina a importat, până la război, cartofi din Polonia, Lituania și chiar România. Franța, care ocupă locul 8 pe planetă, cu 8.691.900 t, nu a exportat direct în Ucraina, ci în țări limitrofe, care re-exportau cartofii în Ucraina. Rusia a importat cu precădere cartofi congelați din Polonia, Germania, Belgia și Franța.
Cu o producție națională de 2.698.500 t = 2.698.500.000 kg, consumul per capita este în România de 134,925 kg de cartofi/an. Importurile de cartofi nu depășesc anual 10% din producția internă. Cu toate acestea, sunt vehiculate în media mesaje potrivit cărora piața românească ar fi pur și simplu invadată de cartofi din import.
Ajung, desigur, pe piața internă cartofi din import, dar cu precădere în lunile de primăvară, când stocurile interne au fost epuizate. Sectorul nostru nu dispune de spații de depozitare suficiente ca alte țări producătoare.
Recent, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat că se află în curs de elaborare cu Program de minimis ( din bugetul național ) de susținere a producției de cartofi.