Au apărut cireșele autohtone pe piețele din sudul țării, însă producătorii se plâng de producția slabă și de lipsa cumpărătorilor.
Majoritatea producătorilor care aduc fructe în piețele din Târgu Jiu provin din localități din zona submontană a județului și în special din Turcinești, satul Rugi. Aici sunt sute de plantații de cireș, cu mii de pomi, însă recolta a fost afectată de frigul și ploile din primele luni ale primăverii, anunță Gazeta de Sud.
Producătorii spun că este ”cel mai prost an din ultimele decenii atât din punctul de vedere al producției, cât mai ales din punctul de vedere al vânzărilor”.
Prețul va începe să scadă în perioada următoare, pe măsură o cantitate mai mare de cireșe va ajunge pe tarabe. Acum, în Piața 9 Mai din Târgu Jiu prețul cireșelor bio este de 20 de lei. În același timp, cireșele mai mari, din import, se vând cu 35 – 40 de lei.
„Noi din asta trăim, dar este foarte slab cu vânzările. Lumea cumpără mai întâi mâncare și apoi fructe. Iar cireșele sunt primele fructe locale care apar pe piață și cele de la Rugi sunt nestropite. În alți ani erau mai căutate, dar acum vin și se uită și pleacă. Eu le am cu 20 de lei kilogramul și am auzit că în Piața Centrală se gândesc să scadă până la 10 lei în zilele următoare”, susține Torița Sichitiu, producător de cireșe din satul Rugi, comuna Turcinești.