Președinte ANSVSA: Avem o evoluție explozivă a pestei porcine africane; sunt 524 de focare în 94 de localități; virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate și adus de porcii mistreți

Președinte ANSVSA: Avem o evoluție explozivă a pestei porcine africane; sunt 524 de focare în 94 de localități; virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate și adus de porcii mistreți
scris 2 aug 2018

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunțat, miercuri, că România se confruntă cu o ”evoluție explozivă” a perstei porcine africane, fiind 524 de focare în întreaga țară. Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se că virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a țării, dar și adus de porcii mistreți, în delta Dunării.

”Începând cu 9 iunie, avem o evoluție destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervația Naturală Biosfera Dunării, o evoluție explozivă, care generează o sitiuație epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluție 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizateîn  gospodării ale populației, trei în exploatații profesionale”, a anunțat, miercuri, președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după ședința Comitetului Național de Urgență pentru combaterea pestei porcine africane, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Total Produce, cel mai mare distribuitor de legume și fructe proaspete din Europa, are undă verde să preia 45% din acțiunile rivalului Dole, numărul 1 mondial, dar cu o condiție. Dole a renunțat anterior la România CITEȘTE ȘI Total Produce, cel mai mare distribuitor de legume și fructe proaspete din Europa, are undă verde să preia 45% din acțiunile rivalului Dole, numărul 1 mondial, dar cu o condiție. Dole a renunțat anterior la România

Potrivit acestuia, cea mai mare exploatație afectată se află în județul Tulcea, fiind sacrificați dintr-un singul loc 43.843 de porci.

”În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine,  la nivelul întregii țării. Au fost afectate 94 de localități – 14 în județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și 80 în județele Tulcea, Contanța, Galați, Brăila și Ialomița.

”Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migrația porcilor mistreți, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflați riverani s-a extins la gospodăriile populației”, a mai spus Geronimo Răducu Brănescu.

Comitetul Național de Urgență pentru combaterea pestei porcine africane a fost convocat, miercuri, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea combaterii virusului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
pesta porcina