Peste 25.000 de porci vor fi sacrificați la Brăila după confirmarea pestei porcine într-o exploatație comercială din localitatea Gulianca. Și în județul Galați au fost înregistrate anul acesta cazuri de pestă porcină în două gospodării.
În ultimele zile, specialiștii DSVSA Brăila au depistat noi focare într-o gospodărie din localitatea Tichilești și într-o exploatație comercială din Gulianca. Urmare a acestei situații, autoritățile au dispus sacrificarea tuturor porcilor din exploatații, numai în fermă fiind circa 25 de mii de capete, scrie News.ro.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a raportat Instituției Prefectului-județul Brăila, evoluția pestei porcine africane (PPA) din județul Brăila. Din acest raport reiese că la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmările a două noi focare de PPA depistate atât într-o gospodărie din localitatea Tichilești, cât și într-o exploatație comercială din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care număra un efectiv de aproximativ 25.000 de animale.
”Conform procedurilor, tot la sfârșitul acestei săptămâni, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a emis două ordine privind aprobarea planului de măsuri la confirmare în zona de protecție și cea de supraveghere a focarelor de pesta recent confirmate în județul Brăila”.se arată într un comunicat remis de Prefectura Brăila.
La Brăila, de la descoperirea primului caz de pestă, în vara lui 2018, și până în prezent, au fost sacrificați peste 200 de mii de porci în exploatații comerciale și peste 35 de mii în gospodării particulare.
Și la Galați, pesta porcină a fost confirmată la început de an în două gospodării situate în vestul localității Grivița. Au fost euatasiati preventiv aproape 500 de porci aflați în cele 174 de gospodării din localitate si s au impus restricții. Astfel, la Grivița, judetul Galați, deplasarea și transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepția cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploatație fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii și supravegherii clinice de către medicii veterinari.
Virusul pestei porcine a ajuns și la Schela. În ultima zi a anului, un localnic a cerut ajutorul medicului veterinar după ce 5 porci pe care îi creștea în gospodărie s-au îmbolnăvit. Medicul sosit la gospodăria respectivă a prelevat probe de la animale și le-a trimis la laborator, pentru analize. Între timp, unul dintre porci a murit.
La necropsie medicii au descoperit semne clare de pestă porcină africană. Ulterior, confirmarea a venit și de la laboratorul din Capitală.