Președintele Klaus Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii privind Programul carne de porc din fermele românești, privind schemele de ajutor de stat în domeniu, pe motiv că ea va intra în vigoare înainte de a fi finalizate discuțiile cu oficialii europeni, așa cum cer normele UE. Legea a fost susținută și de președintele PSD, Liviu Dragnea.
Legea pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele românești. În acest sens, sunt reglementate criteriile de eligibilitate și modalitatea de accesare a Programului, cuantumul și modalitatea de acordare a ajutorului de stat, precum și durata de aplicare și bugetul schemei de ajutor de stat, scrie News.ro.
"Întrucât legea transmisă la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa în vigoare, conform art. 78 din Constituție aceasta va intra în vigoare la 3 zile de la publicare. Totodată, art. 19 din legea transmisă la promulgare prevede că, în situația în care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat conține prevederi noi sau diferite față de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează și/sau se modifică în mod corespunzător. Aceste ultime dispoziții ale legii transmise la promulgare, ce pun în evidență faptul că la data adoptării acesteia nu fuseseră epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de către Parlament a actului normativ, în scopul evitării consecințelor negative - atât pentru statul român, cât și pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neîndeplinirea acestor obligații procedurale", se arată în cererea de reexaminare.
CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu, exclus din PSD; social-democrații depun moțiune de cenzurăÎn domeniul ajutorului de stat și al concurenței, Comisia Europeană este singura instituție care decide asupra compatibilității măsurii cu normele UE incidente.
"Din ansamblul normelor europene și interne rezultă că măsurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate și acordate numai sub condiția autorizării de către Comisia Europeană. Or, din analiza parcursului legislativ al Legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele românești rezultă că ajutorul de stat, deși notificat, nu a fost autorizat de către Comisia Europeană și nici nu poate fi considerat a fi fost autorizat", explică Administrația Prezidențială.