Firmele care se ocupă cu producția și comercializarea produselor de panificație se află pe o pantă ascendentă, în top fiind Vel Pitar, cu o cifră de afaceri de 586 milioane lei în 2021, mai mare cu 5% comparativ cu anul precedent, și un profit net de aproape 69 milioane lei.
Vel Pitar a fost formată în 2001, prin fuziunea a patru fabrici din industria de morărit și panificație - Mopariv Vâlcea, Berceni București, Granpan Tecuci și Panegrano Cluj, arată Risco.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Vel Pitar este urmată de La Lorraine, parte a grupului La Lorraine Bakery Group, care dispune de fabrici și centre de cercetare în toată Europa, având o tradiție de 82 de ani. La Lorraine înregistrează creșteri considerabile ale cifrei de afaceri și ale profitului net. Cifra de afaceri din 2021 este cu 50% mai mare decât în 2020, atingând 217 milioane lei.
Profitul net înregistrează o creștere de 100%, cu 10,4 milioane de lei în 2021, comparativ cu scăderile din anul precedent. În prezent, compania furnizează două mărci în România, respectiv La Lorraine și Donut Worry Be Happy.
Pe locul 3 se află Fornetti România, parte a grupului Aryzta AG-Global Bakery Group.
Grupul ungar Fornetti a fost cumpărat în 2015 de consorțiul elevețiano-irlandez Arytza.
Povestea Fornetti începe în 1997, când maistrul brutar József Paláști și-a început propria afacere, care urma să treacă granița dintre Ungaria și România în 2001. Conceptul de coacere la vedere a dus la un succes rapid, astfel fiind înființată o fabrică, iar producția începând în 2002.
În 2021, cifra de afaceri a atins aproximativ 213 milioane de lei, față de 156 milioane în 2020. Profitul net înregistrează o creștere de 816%, atingând 9 milioane de lei în 2021, cu un număr de 482 angajați. În 2020, primul an al pandemiei, cu multe afaceri închise o perioadă, profitul a căzut brutal, la 987.932 lei, de la 15-18 milioane lei în anii precedenți.
Trans Agape SRL ocupă următorul loc, cu aproximativ 134 milioane lei cifră de afaceri pe 2021, comparativ cu 126 milioane lei în 2020. Societatea a fost înființată în 1994, ca un parteneriat româno-german, având unitățile în Sibiu, în momentul de față fiind cel mai mare producător de pâine din județ. Profitul net al companiei se bucură de o dinamică de 56%, atingând pragul de 3 milioane de lei în 2021, cu 436 de salariați.
Compania de pe locul 5 este Trei Brutari, cu aproximativ 400 de angajați în cele trei fabrici din Târgoviște, Iași și Buzău. Printre brandurile cu notorietate din ortofoliu se numără Boierească, cea mai vândută pâine la nivel național, Stela Franzelă, Chef Papa, dar și Grand Papa sau Poieni. Firma se bucură de creșteri ale cifrei de afaceri și profitului net, cu dinamici de 19%, respectiv 8%. În 2021, cifra de afaceri a fost de circa 107 milioane lei, iar profitul net, de 20 milioane lei.