Guvern: Industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiului a devenit chiar nerentabilă. Schemă de ajutor de 1 miliard lei. Cât poate primi o firmă

Guvern: Industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiului a devenit chiar nerentabilă. Schemă de ajutor de 1 miliard lei. Cât poate primi o firmă
scris 22 aug 2022

Guvernul a elaborat o schemă pentru acordarea unui sprijin financiar de maximum 500.000 euro per întreprindere, pentru operatorii din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor, astfel încât să fie asigurată procesarea unei cantități de cereale și semințe de floarea soarelui, având în vedere că existența pe piață a unor cantități minime de faină, mălai și ulei reprezintă o componentă strategică a securității alimentare din țară. Bugetul schemei ajunge la aproape 1 miliard lei, respectiv 200 milioane euro. 

Sprijinul este propus în contextul restricțiilor manifestate pe piață ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, a perturbărilor lanțurilor de aprovizionare și a creșterii majore a prețurilor la energia electrică, combustibil și transport, fiind necesară instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru operatorii economici care își desfășoară activitatea în industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Criză de ulei de floarea soarelui? Statul vrea să cumpere de urgență mii de tone de rezervă CITEȘTE ȘI Criză de ulei de floarea soarelui? Statul vrea să cumpere de urgență mii de tone de rezervă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Argumentele instituirii schemei

Noua schemă de ajutor constituie o compensarea partială a creșterii costurilor suportate de operatorii din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor pentru aprovizonarea cu materie primă, semințe de grâu, porumb și floarea soarelui și costurile legate de transport, depozitare și procesare.

”Intervenția militară a Rusiei în Ucraina a avut consecințe negative multiple în sectoare economice importante, cuantificate prin creșteri accentuate ale prețurilor la produse, materie primă precum grâu, porumb, floarea soarelui, care s-au dublat în trimestrul 2 al anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021 și au crescut cu peste 20 % în martie 2022 la inceputul războiului, prețul energiei electrice a înregistrat creșteri cuprinse între 80-100%, iar constituirea stocurilor de produse agricole primare precum grâu, porumb, floarea soarelui, necesare procesării a fost afectată de cresterea costurilor cheltuielilor de transport pe fondul cresterii prețurilor la combustibili, cu 25-30%”, arată Guvernul.

Astfel, mai arată Executivul, sunt afectați procesatorii de produse agricole primare de creșterile în lanț ale prețurilor la utilități, care pot avea ca rezultat distorsiuni în lanțul de aprovizionare cu stocuri de produse agricole primare, necesare unor sectoare vitale pentru asigurarea necesarului de consum al populației, precum produse de panificație, făină, mălai, ulei de floarea-soarelui.

Guvernul mai spune că: ”este imperios necesară contracararea amenințării unei perturbări majore a pieței cauzate de creșterea costurilor cu utilitățile și cheltuielile de procesare, precum și a prețurilor crescute la produsele agricole primare destinate procesării, care au condus la situația în care activitățile economice de procesare în sectoarele de morărit sau de fabricare a uleiurilor se desfășoară la limita rentabilității sau au devenit chiar nerentabile”.

Aceste dezechilibre în funcționarea pieței produselor agro-alimentare au apărut pe fondul constituirii unor stocuri de materie primă cu prețuri ridicate și a înregistrării unor cheltuieli de producție ridicate, spre exemplu prețul făinii de grâu a înregistrat creșteri de circa 41% în iunie 2022, afectând gradul de rentabilitate a sectorului de panificație și existând o presiune majoră asupra prețului la pâine și produsele de panificație, iar influențele sociale ale acestui aspect pot fi ridicate, mai arată Guvernul.

România va trebui să se descurce fără gaz rusesc. Capacitățile de import rezervate lunar și zilnic, în cădere liberă CITEȘTE ȘI România va trebui să se descurce fără gaz rusesc. Capacitățile de import rezervate lunar și zilnic, în cădere liberă

Ce prevede schema de ajutor

Schema de ajutor de stat constă în compensarea partială a creșterii costurilor suportate de operatorii economici din industria de procesare a cerealelor și fabricarea uleiurilor, legate de constituirea stocurilor de materie primă, semințe de grâu, porumb și floarea soarelui și a costurilor legate de transport, depozitare și procesare, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Cheltuielile în legătură cu plățile menționate de schemă se efectuează până la data de 31 decembrie 2022.

Beneficiarii schemei sunt operatorii economici, indiferent de mărimea acestora, care desfășoară activități încadrate în următoarele clase de clasificare:

a) CodCAEN1061 - Fabricarea produselor de morărit;

b) Cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor și grăsimilor.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului prevăzut de schemă, beneficiarii trebuie să constituie stocuri necesare procesării, respectiv stocuri de grâu în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de porumb în perioada începând cu 01.09.2022 până la 01.11.2022, inclusiv, sau stocuri de floarea-soarelui în perioada începând cu 15.08.2022 până la 01.11.2022.

Câciu, despre posibile măsuri pe piața energiei: Reglementarea nu e nici sindicalizare, nici comunism! ​Este mai bine să nu se întâmple exprimarea unui preț decât să îl suprataxezi CITEȘTE ȘI Câciu, despre posibile măsuri pe piața energiei: Reglementarea nu e nici sindicalizare, nici comunism! ​Este mai bine să nu se întâmple exprimarea unui preț decât să îl suprataxezi

Grantul financiar maxim care se acordă per beneficiar este de 500.000 euro.

Grantul financiar se acordă în lei, la cursul valutar de schimb euro/leu comunicat de către Banca Națională a României la data de 1 august 2022.

Nivelul minim al stocurilor constituite în perioadele prevăzute, pentru care se acordă grantul financiar maxim, este de 14.280,00 tone stocuri de grâu, sau 14.280,00 tone stocuri porumb, sau 9.615,00 tone stocuri de floarea-soarelui.

Dacă stocurile constituite în perioada prevăzută sunt mai mici, nivelul grantului financiar care se acordă unui beneficiar se diminuează procentual, în mod corespunzător.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei reprezintă 985,74 milioane lei, echivalent în euro a sumei de 200 milioane euro calculat la cursul valutar de la data de 1 august 2022, care se distribuie astfel:

a) 124 milioane euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit în vederea obținerii de făină de grâu;

b) 10 milioane euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1061 - Fabricarea produselor de morărit în vederea obținerii de mălai;

c) 66 milioane euro pentru beneficiarii cu Cod CAEN 1041 - Fabricarea uleiurilor si grăsimilor în vederea obținerii uleiului comestibil de floarea soarelui.

Guvernul a strâns din suprataxarea profiturilor din energia electrică 3,5 miliarde lei și alocă 2,5 miliarde lei pentru compensarea facturilor până în noiembrie. Facturile de decontat transmise de ANRE sunt de doar 131 milioane lei CITEȘTE ȘI Guvernul a strâns din suprataxarea profiturilor din energia electrică 3,5 miliarde lei și alocă 2,5 miliarde lei pentru compensarea facturilor până în noiembrie. Facturile de decontat transmise de ANRE sunt de doar 131 milioane lei

Informațiile aferente fiecărui beneficiar, al cărui sprijin financiar depășește valoarea de 100.000 euro, se publică pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe adresa www.madr.ro și pe site-urile direcțiilor agricole județene.

Prevederile schemei de ajutor vor intra în vigoare după primirea avizului Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
ajutor
schema
1 miliard
grant
500.000 euro
guvern
cereale
ulei
floarea soarelui
grau
porumb
mălai
faina
ucraina. rusia
preț