Comisia Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European a votat plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât și pe cele ale fermierilor mici și mijlocii.
„Astfel, se va lăsa la latitudinea statelor membre modul de acțiune în această privință. Mai mult decât atât, în urma consultărilor cu fermierii români s-a constatat că dorința acestora este ca viitoarea Politică Agricolă Comună să nu impună plafonarea plăților la o anumită sumă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, potrivit ministrului agriculturii, Petre Daea, a fost aprobată o convergență progresivă a subvențiilor prin care România este avantajată de creșterea subvenției la unitatea de suprafață.
România nu a susținut plafonarea plăților directe deoarece această restricție ar fi afectat grav fermele mari locale care ar fi pierdut din competitivitate în raport cu importurile din țările terțe. De altfel, fermierii din România și din alte șase state europene au semnat în luna decembrie 2018 un document privind poziția acestor țări în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), principalele măsuri susținute fiind mărirea bugetului PAC, uniformizarea subvențiilor și renunțarea la plafonarea subvențiilor. Documentul a fost transmis Comisiei Europene și comisarului pe agricultură Phil Hogan.
Prin plafonarea plăților directe, fermierii români aflați în plin proces de consolidare ar fi fost profund dezavantajați. „Agricultura a făcut un salt extraordinar de când România a intrat în Uniunea Europeană. Hotărârea de a se continua sprijinul pe unitatea de suprafață trebuie salutată, fiind o adevărată plasă de siguranță pentru fermierii români și pentru fermele cu o dimensiune peste medie. Cu sprijinul fondurilor europene, fermele din România vor putea continua investițiile”, a declarat Lucian Buzdugan, director general Agricost.