Dulce de Dăbuleni, Burebista, Semaca - nume de soiuri românești de pepene verde. Fermierii cultivă însă hibrizi dați de multinaționale. ”Unele soiuri de la noi sunt ca Dacia de altădată!”

Dulce de Dăbuleni, Burebista, Semaca - nume de soiuri românești de pepene verde. Fermierii cultivă însă hibrizi dați de multinaționale. ”Unele soiuri de la noi sunt ca Dacia de altădată!”
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2024

„Dulce de Dăbuleni”, „Burebista”, „Semaca”, „Oltenia” sunt soiuri de pepene verde înscrise în Catalogul Institutului de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) 2024. În total, în România sunt înregistrate oficial 14 soiuri de pepene galben și 25 de soiuri de pepene verde.

Mulți cultivatori de pepeni care postează anunțuri comerciale pe grupurile de profil vând însă hibrizi de pepene obținuți și comercializați, cu precădere, de firme cu acoperire internațională. Acești hibrizi sunt, de pildă, Karistan, Mirsini, Lusitana și nu se regăsesc în Catalogul ISTIS, fiind însă omologați la nivel european sau internațional.

Urmărește-ne și pe Google News
România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat. Românii au cheltuit peste 40 de milioane de euro pe „bule” CITEȘTE ȘI România a importat aproape de patru ori mai mult vin decât a exportat. Românii au cheltuit peste 40 de milioane de euro pe „bule”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dulce de Dăbuleni

Ștefan Nanu, directorul științific al Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni este citat de G4Food explicând situația pepenilor De Dăbuleni, 60 de Dăbuleni, Dulce de Dăbuleni și Oltenia.

Este vorba de trei soiuri de pepene verde, care nu sunt foarte recente, și un soi de pepene galben Dăbuleni 60, omologat mai târziu. „Și încă un soi de dovleac omologat în 2024”. Acest tip de dovleac se numește Valin 24.

Pentru soiurile de pepene verde, există Dulce de Dăbuleni, De Dăbuleni și Oltenia. Dulce de Dăbuleni și Oltenia sunt rotunzi/ovali, diferiți în ceea ce privește culoarea. În timp ce Dulce de Dăbuleni este albui, de culoare verde închis, pe un fond verde deschis, Oltenia are dungi verzi, pe un fond alb verzui, mai deschis la culoare. Ambele cântăresc undeva la 10-13 kilograme.

Dacă ne referim la cel galben, Dăbuleni 60, este un fruct mare, de 12 kilograme. La exterior, culoarea este deschisă de alb-verzui, fără dungi. Acest soi de pepene, omologat în 2020, este rotund cu striații și cu pulpă de culoare alb-verzui.

„La pepenii verzi, la toate cele trei soiuri, miezul este roșu, dulce cu semințe de dimensiuni medii spre mari”, indică directorul..

Aceste soiuri de pepeni se cultivă aproape peste tot. „Noi livrăm semințe în mai toate locurile unde se cultivă pepeni. Mai puțin se cultivă în Dăbuleni dintr-un singur motiv: Aici, piața a început să se îndrepte pe soiuri de tip hibrid foarte timpuri”, spune acesta. Directorul științific susține că ele nu se încadrează la capitolul timpurii/ foarte timpurii, ci la semi-timpurii.

„Atunci se pretează mai mult pentru alte zone, undeva în afara zonei Dăbuleni, unde nu există această dorință de a ieși primii. Asta este caracteristica zonei Dăbuleni, să iasă primii pe piață”, a precizat directorul științific.

Producția UE de bere cu alcool a scăzut CITEȘTE ȘI Producția UE de bere cu alcool a scăzut

Un kilogram de semințe costă în jur de 200 de lei. Amatorii de astfel de semințe sunt cei care cultivă pepeni pe o tehnologie tradițională, și care nu intenționează să obțină producții timpurii.

Ce e cu ofertele de pe Facebook la pepeni?

De obicei vedem pe Facebook oferte la pepeni precum Karistan, Mirsini, Lusitana și altele care nu apar în catalogul ISTIS. 

Directorul științific spune că, în general, oamenii își cumpără semințe de pepene din rețeaua de magazine. În mod normal, se pot cultiva în România. Există la comercializare soiuri care se găsesc în catalogul oficial al României. Catalogul ar trebui să fie, după cum spune directorul științific, același cu cel al Uniunii Europene.

Nevoie acută de ajutoare de bucătari în România. Unul dintre puținele cursuri în domeniu, închis CITEȘTE ȘI Nevoie acută de ajutoare de bucătari în România. Unul dintre puținele cursuri în domeniu, închis

„Ce se cumpără și ce se cultivă ar trebui să se găsească în catalog”, a declarat Ștefan Nanu.

Burebista, Semaca

Pepenele Burebista F1 este un hibrid de pepene verde, de tip Crimson Sweet, cu toleranță la fluctuațiile de temperatură și umiditate. Face față la transport și a fost inventat pentru cei care preferă pepenele de calibru mediu, 6-9 kg. Excelent și pentru limonadele din suc de pepene pentru conținutul ridicat de zahăr.

În 2019, hibridul Burebista F1 a fost comercializat de un retailer german prezent pe piața românească.

Karistan de la Rotunda

Un cultivator de pepeni verzi, din comuna Rotunda, județul Olt, explică: „În toată comuna, sunt 50-55 de hectare cultivate cu pepeni. Noi cultivăm hibrizi cumpărați de la o firmă mare. Ei vând și semințe, în plic, și plăntuțe altoite aduse din Grecia. Hibrizii se numesc Karistan, Mirisini, Lusitana. Eu cumpăr semințe, la prețul de 0,30 de bani sămânța. Kilogramul de semințe costă 300 de lei”, este citat acesta.

INFOGRAFIC Cele mai mari ferme zootehnice din România au revenit pe profit după trei ani de pierderi CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cele mai mari ferme zootehnice din România au revenit pe profit după trei ani de pierderi

„Unii cumpără plăntuțe altoite, aduse din Grecia, dar dacă pepenele nu se coace bine, are gust de dovleac sau de castravete. Dacă pun direct sămânța în pământ, nu are gustul ăsta”, susține fermierul.

„Soiuri românești? Cultivam înainte Dulce de Dăbuleni, era bun, dar acum nu-l mai cultivăm, eu nu am auzit să-l mai pună cineva în pământ. Păi ce, mai e bună Dacia de altădată? Acum folosim alte mărci. Așa e și cu soiurile de pepene verde. Cumpărăm de la firmă”, adaugă acesta.

Prin urmare, soiurile de pepene verde create în România sunt mai puțin cultivate decât soiurile/hibrizii oferiți de firmele multinaționale. Dulcele de Dăbuleni nu se mai cultivă în Oltenia. Fermierii folosesc în cultură hibrizii Karistan, Mirsini, Lusitana etc.

De ce fermierii români preferă hibrizii internaționali?

Această situație are mai multe explicații: Oferta autohtonă de semințe nu poate acoperi cererea fermierilor, care cultivă mii de hectare la nivel național.

Hibrizii oferiți, cu precădere, de firmele multinaționale au ceea ce se numește „timpurietate”, adică permit fermierilor să scoată fructe pe piață mai devreme decât de obicei, la prețuri mai mari.

MG a anunțat o nouă fabrică în afara Chinei CITEȘTE ȘI MG a anunțat o nouă fabrică în afara Chinei

Există și o corelare între valorile comerciale ale unor hibrizi și cererea pe piață: caracteristici, dimensiuni etc. Un pepene de dimensiuni mai mici poate vândut mai ușor în rețelele de hypermarket-uri.

Păstrarea unor soiuri românești este un lucru necesar, care ține de rezerva națională de genetică vegetală. Legile pieței și globalizarea acesteia își spun însă cuvântul și răspund mai bine unei agriculturi moderne.

viewscnt
Afla mai multe despre
semaca
pepene
romania