Direcția Generală Antifraudă Fiscală a aplicat amenzi de 2,8 milioane lei și a confiscat marfă de 100.000 lei la comercianții de legume-fructe și la societăți care extrag nisip și pietriș

Direcția Generală Antifraudă Fiscală a aplicat amenzi de 2,8 milioane lei și a confiscat marfă de 100.000 lei la comercianții de legume-fructe și la societăți care extrag nisip și pietriș
scris 24 mai 2022

ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a demarat controale la firme care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară și la societăți care extrag nisip și pietriș (balastiere). Inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăți din întreaga țară și au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări), din care peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei și aproximativ 100.000 de lei, sume confiscate în numerar.

”Așa cum s-a anunțat încă de săptămâna trecută, ANAF, prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală, a demarat o serie acțiuni de control operativ. Astfel, în perioada 18-20 mai s-au desfășurat controale la contribuabili care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară și la societăți care extrag nisip și pietriș (balastiere)”, anunță ANAF.

Urmărește-ne și pe Google News
România are cele mai multe exploatații viticole din UE, dar și cele mai mici CITEȘTE ȘI România are cele mai multe exploatații viticole din UE, dar și cele mai mici

În primele trei zile, inspectorii DGAF au verificat peste 600 de societăți din întreaga țară și au aplicat sancțiuni în valoare de 2,9 milioane de lei (amenzi și confiscări), din care:
- peste 500 de amenzi contravenționale în valoare de peste 2,8 milioane de lei
- aproximativ 100.000 de lei, sume confiscate în numerar. 

Mai mult, șase depozite au fost sigilate, iar marfă de circa 2,3 milioane de lei a fost indisponibilizată. În cazul a nouă contribuabili activitatea a fost suspendată, scrie News.ro.

“Combaterea evaziunii este unul dintre principalele obiective ale ANAF, precum și parte din misiunea mea personalã la conducerea acestei instituții. Acțiuni ferme și decisive sunt necesare pentru eradicarea acestui flagel al economiei și pentru a asigura resursele necesare îmbunãtãțirii nivelului de trai al populației”, a afirmat săptămâna trecută președintele ANAF, Lucian Heiuș.

Controalele au vizat fiscalizarea veniturilor, inclusiv prin dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale acolo unde exista această obligație legală, existența documentelor justificative pentru bunurile destinate comercializării, dar și a formelor legale pentru încadrarea în muncă a persoanelor care participau la activitatea comercială.

Principalele fapte constatate de inspectorii DGAF în timpul controalelor au fost legate de neînregistrarea veniturilor obținute din comercializarea mărfurilor, produse deținute fără documente justificative, desfășurarea activităților fără îndeplinirea condițiilor legale de declarare/autorizare.

“Plata taxelor și impozitelor este și un act de responsabilitate socialã, nu doar fiscală, pentru fiecare dintre noi - de la marile corporații, la mici antreprenori, pânã la persoanele fizice”, a mai declarat președintele ANAF.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
amenzi