Apel pentru relansarea culturii sfeclei de zahăr în Transilvania

Apel pentru relansarea culturii sfeclei de zahăr în Transilvania
scris 17 feb 2023

Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” din Luduș, formată din aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov, susține că acum, după preluarea fabricii de zahăr de către doi antreprenori români, salvarea societății depinde exclusiv de fermieri și a făcut un apel la aceștia să înceapă să cultive din nou sfeclă de zahăr.

„După 1 an de zile, fabrica de la Luduș a fost salvată de la demolare. Din păcate, fermierii nu au avut banii necesari achiziționării și cheltuielilor ulterioare. Actualii investitori, cu potențial financiar și idei, își propun să reînvie cultura sfeclei de zahăr în Transilvania. Contractarea a demarat la sfârșitul săptămânii trecute. Prețul oferit pe tona de sfecla, cel mai mare din ultimii ani, începe de la 45 de euro. De asemenea, cultura sfeclei este susținută și de o subvenție substanțială, dubla fata de anii trecuți.  Fermierii sunt încurajați/rugați să cultive sfeclă de zahăr. Acum salvarea fabricii depinde de fermieri! Să avem/producem zahăr românesc”, transmite Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA” Luduș într-un comunicat de presă.

Urmărește-ne și pe Google News
CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează CITEȘTE ȘI CEO-ul YouTube, una dintre cele mai proeminente femei din Silicon Valley, demisionează

La începutul lunii februarie, Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ a salutat preluarea fabricii de zahăr de la Luduș de către doi antreprenori români, după ce fermierii nu au putut aduna banii necesari pentru achiziția fabricii și pentru investițiile necesare repornirii, arată Agerpres.

„Această tranzacție a reprezentat salvarea unei fabrici cu peste 60 de ani de existență, care, de mai bine de un an, a fost închisă. De la momentul în care compania franceză Tereos și-a anunțat intenția de a vinde fabrica și, mai ales, în ultimul an, când  au făcut public faptul că dacă până la sfârșitul lunii ianuarie nu vor perfecta tranzacția atunci va fi deschisă procedura de insolvență a fabricii, Asociația a făcut demersuri susținute de a salva fabrica. Ultimul l-a reprezentat încheierea unui Protocol cu cei doi investitori români, care a condus la salvarea fabricii de la faliment și, totodată, va contribui la repornirea producției zahărului în fabrică în acest an. Ne bucurăm că putem să continuăm activitatea de cultivare a sfeclei de zahăr în zona Mureș, că salariații fabricii își vor păstra locurile de muncă  și zahărul de la Luduș va fi din nou pe piața românească”, arătau fermierii grupați în Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „BETA’ Luduș.

Asociația BETA susține că cei aproximativ 300 de fermieri din județele Mureș, Cluj, Sibiu, Alba, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Harghita, Covasna și Brașov care o compun cultivă anual sfeclă de zahăr pe o suprafață de circa 7.000 – 8.000 de hectare.

viewscnt
Afla mai multe despre
zahar
ludus