Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România după recolta de anul trecut, companie deținută de antreprenorul Constantin Duluțe, spune că fermierii din estul Europei sunt discriminați din cauza politicilor UE în materie de organisme modificate genetic (OMG).
Agricost are în arendă o suprafață de 57.000 hectare în Insula Mare a Brăilei, pentru care primește subvenții de circa 10 milioane de euro pe an.
Apropierea de Dunăre permite companiei să exporte mari cantități de cereale, iar administratorul companiei, Lucian Buzdugan, spune că ar vrea să folosească tehnologii OMG pentru a-și majora producția și exporturile, scrie The Scottish Farmer.
“Soia modificată genetic ne-ar putea ajuta să avem culturi rezistente la boli și să reducem pesticidele, însă nu avem voie să o folosim (…) UE interzice folosirea OMG-urilor în România, dar permite importurile de nutreț modificat genetic. Este discriminatoriu”, afirmă Buzdugan.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nepotul lui Mircea Lucescu, Matei, vrea să reînvie brandul Bere Grivița“Nu are niciun sens“, adaugă el.
Compania a recoltat anul trecut 416.000 tone de grâne, cea mai mare recoltă înregistrată la o singură fermă din România.
Anul trecut a a raportat afaceri de aproape 387,3 milioane de lei și un profit net de peste 71 milioane de lei, în creștere de la vânzări de 365,3 milioane de lei și un câștig de 63,4 milioane de lei obținute în 2015.
Compania și-a propus să crească producția de cereale la 500.000 tone în 2018.