Vitol, cel mai mare comerciant independent de hidrocarburi din lume, estimează că cererea de petrol va continua să crească până la mijlocul anilor 2030, acesta fiind motivul pentru care este precaut în ceea ce privește reorientarea activității către tranzacționarea energiei regenerabile cu emisii scăzute de carbon.
Cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pe anul trecut, traderul internațional a anunțat că “analizează modul în care abilitățile sale pot fi cel mai bine exploatate” în dezvoltarea și comercializarea surselor alternative de energie pentru combustibilii fosili.
"Cu toate acestea, în prezent, nu vedem cum este posibil acest lucru (tranziția masivă la surse alternative de energie - n.r.) în toate sectoarele în perioada imediat următoare sau chiar pe termen mediu fără a stopa dezvoltarea economică în multe zone de pe glob. Anticipăm că cererea de petrol va continua să crească în următorii 15 ani, chiar și în condițiile unei creșterii accentuate a vânzărilor de vehicule electrice, însă creșterea cererii (de petrol - n.r.) va începe să fie afectată ulterior“, a declarat directorul executiv Vitol, Russell Hardy, citat de Platts.
Estimările Vitol sunt similare celor făcute luna trecută de British Petroleum (BP), care anticipa că vârful cererii globale de petrol va fi atins undeva în apropierea anului 2035. BP consideră că petrolul va juca un rol vital în mixul energetic și după 2040, în pofida faptului că în următorii ani, combustibilii regenerabili vor acoperi într-o măsură mai mare nevoile energetice ale globului ca urmare a reducerii utilizării unor materiale plastice și a creșterii numărului de vehiculelor electrice în sectorul transporturilor.
CITEȘTE ȘI Isărescu: Știți cum arată România? Ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orașe, și zone de sărăcieÎn ultimii ani, marii producători de petrol la nivel global și-au diversificat portofoliile, investind miliarde de dolari în “energii alternative”, fie în infrstructură, fie în proiecte de energie regenerabilă și tehnologia de încărcare pentru autoturismele electrice.
Vitol s-a adaptat la rândul său, finanțând în 2018, alături de VLC Energy Low Carbon, construcția celui mai mare portofoliu de parcuri pentru baterii din Marea Britanie.
De asemenea, comerciantul de petrol intenționează să investească în active de energie regenerabilă în Europa alături de VLC Energy Low Carbon, cu accent pe producția masivă de energie eoliană.
Vitol mai deține și deține VPI Immingham, una dintre cele mai mari centrale de cogenerare din Europa, pe râul Humber, în Marea Britanie.
În 2018, volumul de petrol și produse petroliere tranzacționate de Vitol a crescut cu 2,3%, ajungând la 7,4 milioane de barili/zi.
Tranzacțiile cu petrol reprezintă cea mai mare parte a portofoliului Vitol, cu volume în creștere la 3,8 Barili/zi în 2018, de la 3,5 milioane barili/zi în 2017. În ultimii cinci ani volumele de petrol tranzacționate de Vitolș s-au majorat cu 1,5 milioane de barili/zi.
Potrivit Vitol, cea mai mare creștere a volumelor a fost înregistrată în cea ce privește comercializarea benzinei (creștere de 30%, la 44 milioane tone metrice), creștere compensată de scăderi în volumele de păcură și de naphta tranzacționate.
Volumul de Gaz Natural Lichefiat (GNL) comercializat de Vitol s-a majorat, la rândul său, la 7,8 milioane tone metrice în 2018, în timp ce cifra de afaceri totală ale companiei a ajuns la 231 miliarde dolari.