Victorie juridică în Grecia pentru miliardarul Benyamin Steinmetz, condamnat în lipsă în România în dosarul Ferma Băneasa

Victorie juridică în Grecia pentru miliardarul Benyamin Steinmetz, condamnat în lipsă în România în dosarul Ferma Băneasa
scris 31 mar 2022

Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, dat în urmărire internațională după ce în decembrie 2020 a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa și prins un an mai târziu la Atena, a obținut o victorie juridică în Grecia, unde instanța a respins cererea autorităților române de extrădare, scrie presa elenă.

Curtea de Apel de la Atena a respins miercuri cererea autorităților române de extrădare a omului de afaceri Beny Steinmetz, confirmându-i astfel dreptul de a circula liber în întreaga lume, conform presei elene, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

Decizia instanței din Atena s-a bazat pe două motive:

  • Miliardarului israelian i-ar fi fost încălcat dreptul la un proces echitabil în România.
  • Riscul de a fi supus unui tratament discriminatoriu și degradant dacă ar fi extrădat.

În decembrie 2021, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, dat în urmărire internațională după decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-a condamnat la 5 ani de închisoare, a fost oprit pe aeroportul din Atena când a vrut să părăsească țara.

Ministerul român al Justiției a transmis atunci că omul de afaceri israelian a fost reținut în 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, în Grecia, iar apoi a fost prezentat instanței locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec.

Curtea de Apel Brașov a trimis autorităților elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție, transmitea Ministerul Justiției.

Instituția mai spunea că procedurile în acest caz se desfășoară prin contact direct între autoritățile judiciare române și elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare iar, în măsura în care Ministerului Justiției i se va solicita asistență, "este gata să ajute în limita competențelor legale".

Cine este Beny Steinmetz

În decembrie 2020, magnatul israelien Benyamin Steinmetz (65 de ani) a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română.

În ianuarie 2021, la șapte ani după începerea anchetei, un tribunal elvețian l-a condamnat pe Beny Steinmetz (64 de ani) la cinci ani de închisoare cu executare pentru coruperea unor agenți publici în Guineea, într-un dosar privind licențele miniere. El a fost obligat și la plăți compensatorii (o formă de despăgubire) de 50 de milioane de franci elvețieni (46 milioane) către statul elvețian. Decizia nu este însă definitivă.

ONG Public Eye, care în 2013 a publicat o organigramă foarte complexă a grupului lui Beny Steinmetz, spunea că acest dosar este "emblematic pentru practicile prădătoare din sectorul minier" și constituie o "adevărată imersiune în mecanismele corupției internaționale, având ca fundal Guineea, una dintre cele mai sărace țări din lume".

Tribunalul din Geneva a examinat acuzațiile privind acordarea de mită în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro), prin intermediul unor conturi elvețiene, către funcționari de rang înalt din Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest, foarte săracă, în ciuda abundenței resurselor naturale.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

viewscnt
Afla mai multe despre
benyamin steinmetz
grecia