Fostul premier Silvio Berlusconi va candida la președinția Italiei, anunță joi Reuters.
În ciuda problemelor de sănătate, a scandalurilor sexuale și a vârstei înaintate (85 de ani), el vrea să își țină promisiunea făcută mamei sale: că într-o bună zi va ajunge președinte - comentează agenția citată.
Parlamentul de la Roma va alege un nou șef al statului la începutul anului viitor, iar Berlusconi este primul care s-a înscris în cursă, deși deocamdată nu există candidaturi oficiale, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Consilierul prezidențial Loreta Păun: Pandemia a afectat puternic finanțarea furnizorilor de sănătate și productivitatea economică. Efectele vor pune presiune"M-am întâlnit cu el de două ori în ultimele două săptămâni și era foarte înflăcărat", a declarat sub rezerva anonimatului un deputat din Forza Italia, partidul lui Berlusconi.
Miliardar și mogul de presă, fostul premier cu cei mai mulți ani în funcție în Italia postbelică își face reclamă cu același entuziasm care l-a dus la trei victorii în alegerile parlamentare. El rămâne, totuși, o personalitate foarte controversată.
I s-a interzis temporar accesul la funcții publice după o condamnare pentru fraudă fiscală, în 2013. Este încă judecat pentru mituirea unor martori într-un dosar de prostituție a unor minore, legat de petrecerile sale de acum peste un deceniu, cunoscute sub numele de Bunga Bunga.
Analiștii cred că va fi greu pentru o astfel de personalitate să întrunească sprijinul necesar. Președintele are în politica Italiei rolul de a rezolva probleme și de a debloca situații care privesc guvernul, așa cum a trebuit să facă de multe ori actualul șef al statului, Sergio Mattarella. Consensul între toate partidele este foarte important; s-a reușit întrunirea acestuia pentru coaliția de unitate națională a premierului Mario Draghi, creată în contextul luptei împotriva epidemiei de coronavirus.
Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de centru stânga, a exclus deja posibilitatea de a-l sprijini pe Berlusconi, afirmând că alegerea președintelui "trebuie să se bazeze pe o mare majoritate (...) altfel guvernul se va destrăma imediat".
Silvio Berlusconi își continuă însă campania neoficială, prezentându-se ca un bărbat de stat cu experiență în politica europeană.
Candidații la președinție nu își anunță de obicei intențiile înainte de alegerile parlamentare. Presa a vehiculat însă deja de mai multe ori numele fostului prim-ministru, iar acesta nu a încercat să pună capăt speculațiilor că ar putea candida.
Întrebat la o conferință din octombrie despre perspectivele sale prezidențiale, el a răspuns: "Cred că Silvio Berlusconi poate fi util țării (...) Nu voi renunța și voi face ceea ce are nevoie țara".
În noiembrie el le-a trimis aproape tuturor celor 1000 de parlamentari o antologie a discursurilor și priorităților sale politice, promițând să respecte o listă de valori liberale.
Berlusconi și-a schimbat cu 180 de grade poziția față de schema de asistență socială propusă de vechiul său rival politic, Mișcarea 5 Stele, pe care în trecut o comparase cu Partidul Comunist.
Președintele trebuie ales cu două treimi din voturile parlamentarilor, dar dacă după trei runde niciun candidat nu întrunește acest barem, se cobară la 50% plus un vot. Berlusconi ar avea deci nevoie de încă 50 de voturi pe lângă cele ale blocului de centru-dreapta - dar nici măcar de acestea nu este sigur.
Unii analiști cred că obiectivul său este doar de a obține puterea de a fi cel care desemnează câștigătorul. După cum apreciază Lorenzo De Sio, șeful centrului italian de studii electorale LUISS, Berlusconi "nu are putere de negociere dacă el însuși nu e considerat plauzibil".