România, locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa. București - poziția 51 la nivel mondial

România, locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa. București - poziția 51 la nivel mondial
scris 16 mar 2021

România s-a clasat pe locul 15 în topul celor mai poluate țări din Europa, în 2020, iar capitala București a ocupat poziția 51 la nivel mondial din acest punct de vedere, într-o ierarhie în care conduce Delhi, India, relevă cele mai noi date centralizate în platforma globală privind calitatea aerului IQAir, informează Greenpeace România.

Conform statisticii, anul trecut, 84% dintre țările monitorizate au observat îmbunătățiri ale calității aerului, în mare parte datorită măsurilor globale de încetinire a răspândirii COVID-19. Astfel, îmbunătățirile privind calitatea aerului în 2020, comparativ cu 2019, au fost observate în orașe precum: Beijing (-11%), Chicago (-13%), Delhi (-15%), Londra (-16%), Paris (-17%) și Seul (-16 %), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice CITEȘTE ȘI Soluția Vodafone Smart Protect contribuie la securitatea afacerilor în lumea digitală, asigurând protecția dispozitivelor fixe și mobile împotriva amenințărilor cibernetice
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La nivel mondial, doar 24 din cele 106 țări monitorizate au respectat recomandările anuale ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru poluarea cu PM2.5, în 2020.

În Europa, în cursul anului trecut, aproximativ jumătate dintre orașele europene au depășit recomandarea OMS privind poluarea anuală cu PM2,5, iar cele mai ridicate niveluri au fost înregistrate în Europa de Sud-Est, cu Bosnia Herțegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria în fruntea topului. În acest context, România s-a clasat pe locul 15 în clasamentul celor mai poluate țări din Europa.

Învață de la traderi cu experiență prin Vestor CITEȘTE ȘI Învață de la traderi cu experiență prin Vestor

Potrivit sursei citate, orașele europene sunt poluate cronic, 18% experimentând 50 sau mai multe zile în care obiectivele zilnice ale OMS sunt încălcate. De asemenea, monitorizarea și raportarea guvernamentală a calității aerului în Europa este relativă, în așa fel încât în timp ce Europa de Nord și de Vest au cele mai dense rețele de monitorizare a calității aerului, cu 818 orașe acoperite, în Europa de Est și de Sud sunt doar 616 orașe acoperite.

"În România, autoritățile nu monitorizează corespunzător PM 2.5 în zonele urbane. În urma acestei lipse de date au apărut mai multe rețele independente de măsurare a acestui poluant care aduc date valoroase publicului. În București, doar una din cele 6 stații oficiale monitorizează praful fin, și aceea e amplasată la periferia orașului, pe malul lacului Morii, deci nu tocmai relevant", susține Alin Tănase, coordonator de campanii Greenpeace România.

Raportul de specialitate conține și un top al celor mai poluate capitale la nivel mondial, unde Bucureștiul ocupă locul 51.

Pe acest fond, cea mai poluată capitală din lume este Delhi (India), iar la polul opus aerul cel mai curat este de găsit în insule din mijlocul oceanului, precum Virgin Islands și Noua Zeelandă, sau în capitalele țărilor nordice Suedia și Finlanda.

viewscnt
Afla mai multe despre
poluare
romania
bucuresti