Reuters: Președintele Trump a provocat incertitudini în relațiile cu 9 dintre cei mai importanți 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite

Reuters: Președintele Trump a provocat incertitudini în relațiile cu 9 dintre cei mai importanți 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2019

În timpul campaniei electorale din 2016, președintele american Donald Trump s-a angajat să schimbe ordinea comerțului mondial și să reducă deficitele comerciale în creștere ale Statelor Unite. În prezent, relațiile cu 9 din cei mai importanți 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite au fost aruncate în incertitudine și nu există un plan clar pentru finalizarea unor acorduri comerciale noi.

CHINA

Urmărește-ne și pe Google News

Statele Unite se află în război comercial cu China, care era cel mai mare partener comercial al său, de 17 luni. Trump a declarat marți că nu are ”un termen limită” pentru un acord și că îi place ”ideea de a aștepta până după” alegerile prezidențiale americane din 2020, anunț care a dus la scăderea acțiunilor, scrie News.ro

Donald Trump reimpune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina, șocând cele două țări CITEȘTE ȘI Donald Trump reimpune tarife pentru importurile de oțel și aluminiu din Brazilia și Argentina, șocând cele două țări

Comerțul bilateral dintre Statele Unite și China a reprezentat în 2018 15,7% din comerțul cu bunuri al SUA, China fiind cel mai mare partener comercial al țării. Între timp, comerțul cu China a scăzut pe locul al treilea, după cel cu Mexic și cel cu Canada, reprezentând 13,5% din totalul volumului comercial din primele nouă luni ale anului 2019.

MEXIC și CANADA

Administrația Trump a renegociat Acordul pentru Comerț Liber Nord-American (NAFTA) cu vecinii SUA în 2018. Acordul nu a fost încă adoptat de Congresul SUA, unde democrații vor o protecție mai mare pentru muncitori și schimbăr care ar duce la prețuri mai mici ale medicamentelor, ceea ce face ca viitorul zonei de comerț liber dintre cele trei țări, de 1.200 de miliarde de dolari, să fie incert.

UNIUNEA EUROPEANĂ

Trump a amenințat că va impune tarife de până la 25% pentru importurile de automobile din Uniunea Europeană. Trump a depășit termenul până la care urma să ia o decizie referitoare la tarife, dar nu a retras avertismentul, în condițiile în care negocierile tărăgănează.

Separat, Reprezentantul pentru Comerț al Statelor Unite a anunțat luni că va analiza majorarea tarifelor pentru mai multe produse din UE, fără să ofere detalii, după ce Organizația Mondială a Comerțului a apreciat că ajutoarele primite de Airbus continuă să afecteze industria aerospațială americană. În plus Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA a prezentat o listă de produse importante din Franța, în valoare de 2,4 miliarde de dolari, care vor fi supuse tarifelor, între acestea aflându-se brânza, șampania și gențile, din cauza taxei pe servicii digitale impusă de Franța companiilor de tehnologie.

UE a fost în 2018 cea mai mare piață de export a Statelor Unite, cu achiziții de bunuri americane de 319 miliarde de dolari și de servicii în sumă de 256 de miliarde de dolari.

Germania, Franța, Marra Britanie și Italia s-au aflat în 2018 între cei mai importanți 10 parteneri comerciali ai Statelor Unite.

JAPONIA

Trump și premierul japonez Shinzo Abe au semnat în septembrie un acord comercial limitat, care va acorda au acces mai mare în Japonia pentru produse agricole americane în valoare de circa 7 miliarde de dolari, în schimbul reducerii tarifelor pentru unele produse industriale. Dar acordul nu include automobilele, cea mai mare sursă a deficitului comerțului cu bunuri al SUA, de 67 de miliarde de dolari în 2019.

Abe a spus că a primit asigurări că Washingtonul nu va impune tarife Japoniei, urmând ca negocierile să fie reluate anul viitor, dar Trump nu a eliminat amenințarea cu astfel de tarife.

INDIA

În luna iulie, SUA au eliminat beneficiile comerciale de care beneficia India, afectând exporturile de circa 5,6 miliarde de dolari, pe fondul disputelor legate de noile restricții impuse de India în sectorul digital și a barierelor comerciale pentru dispozitivele medicale americane și alte produse.

Negocierile pentru rezolvarea acestor probleme și pentru reducerea unora dintre tarifele ridicate impuse de india pentru produse agricole, motociclete și bunuri industriale nu au avut deocamdată un rezultat.

COREEA DE SUD

Singurul acord comercial finalizat și implementat care a fost negociat de administrația Trump a fost o actualizare minoră a acordului de liber schimb dintre SUA și Coreea de Sud. Acordul permite Statelor Unite să mențină tarifele de 25% pentru camionete, pentru o perioadă de încă 20 de ani, în loc de eliminare a acestora în 2021, reducând în același timp unele bariere de reglementări coreene aplicate importurilor de automobile din Statele Unite.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
parteneri comerciali
sua