Canada va trebui să ”își reducă dramatic” dependența de SUA în contextul în care relația dintre cele două țări se întunecă, a avertizat prim-ministrul canadian Mark Carney, citat de CNN.
După o reuniune a Cabinetului pentru a discuta despre răspunsul Canadei la amenințările președintelui SUA Donald Trump privind taxele vamale, Carney le-a declarat jurnaliștilor, la Ottawa, că prevede ”o relație fundamental diferită” între cele două țări, scrie News.ro.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
”Este clar că SUA nu mai este un partener de încredere. Este posibil ca, prin negocieri extinse, să putem restabili un element de încredere, dar nu mai există cale de întoarcere”, a spus liderul canadian, adăugând că viitorul guvern va trebui să țină piept aceleiași dinamici schimbate.
”Mai multe multe de făcut, de aceea am ales să merg în Franța și Marea Britanie, doi parteneri, prieteni și aliați de durată și de încredere ai Canadei”, a spus Carney, referindu-se la prima sa deplasare externă ca premier.
Carney a afirmat că taxele vamale impuse de SUA, dacă vor deveni permanente, vor cere ”o largă renegociere a relației nostre privind securitate și comerțul cu Statele Unite”.
”Va trebui să reducem dramatic dependența noastră de Statele Unite”, a continuat Carney. ”Va trebui să ne direcționăm relațiile comerciale în altă parte și va trebui să facem lucruri pe care anterior le credeam imposibile, la viteze pe care nu le-am văzut de câteva generații”, a arătat el.
Trump și Carney sunt așteptați să aibă o discuție telefonică în următoarele zile, a mai spus el, menționând că, miercuri seară, Casa Albă a inițiat discuții despre o convorbire telefonică. Deși nu are planuri să viziteze Washingtonul, Carney – care a devenit prim-ministru în urmă cu mai puțin de două săptămâni – a afirmat că este ”posibil” ca membri ai Cabinetului său să facă o astfel de vizită.

Canada ”va răspunde în forță”
Cele mai recente afirmații ale lui Carney vin după declarația de miercuri a lui Trump privind taxe vamale de 25% pentru toate mașinile și piesele auto livrate în SUA. Mișcarea a atras critici internaționale, iar Carney a numit-o un ”atac direct” care încalcă acordul comercial SUA-Mexic-Canada.
Joi, Carney a promis că va fi dezvăluită o strategie de ”acțiuni comerciale ca răspuns”, după ce Trump va face, în 2 aprilie, un anunț așteptat privind pașii următori ai SUA.
”Aceasta este o negociere”, a spus Carney, refuzând să ofere detalii. ”Nu are rost să îți arăți mâna și să spui ce vei face în continuare”, a adăugat el.
Prim-ministrul a notat că guvernul său înțelege că strategia SUA privind taxele se concentrează pe cinci sectoare-cheie – industria automotive, oțel și aluminiu, semiconductori și farmaceutică.
”Avem un număr de măsuri pe care le putem lua ca răspuns la aceste inițiative”, a continuat Carney, adăugând că ”că nu are sens” să răspundă individual la fiecare măsură a SUA.
”Vom afla mai multe peste o săptămână și vom răspunde atunci”, a spus el.
Abordarea ”așteaptă să vezi” a lui Carney se aliniază cu cea a președintelui mexican Claudia Sheinbaum, care a declarat, joi, jurnaliștilor, că Mexicul își va anunța planurile privind taxele vamale tot după 2 aprilie.
”Vom răspunde în forță. Nimic nu este exclus pentru a ne apăra muncitorii și țara”, a spus Carney, avertizându-I pe canadieni că ”nu există un glonț de argint, nu există un remediu rapid” într-un război comercial.
”Resping orice încercări de a slăbi Canada, de a ne face să cedăm, de a ne dezbina așa încât America să ne poată deveni proprietar”, a mai spus Carney.

Carney a reiterat, de asemenea, politicile interne în vigoare ale guvernului său pentru a amortiza lovitura asupra muncitorilor și firmelor canadiene.
”Suntem stăpâni în propria noastră casă”, a spus Carney, o replică pe care o folosește des în adresările publice, care amintește de un vechi slogan în politica de la Québec.