Rata căsătoriilor din China, la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii

Perspective   
Rata căsătoriilor din China, la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii

Numărul persoanelor care se căsătoresc în China a scăzut cu o cincime anul trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele peste patru decenii – o veste proastă pentru o țară a cărei rată scăzută a natalității îi amenință sănătatea economică pe termen lung, scrie The Times.

Doar 6,1 milioane de cupluri chineze s-au căsătorit în 2024, potrivit noilor cifre guvernamentale – cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată și o scădere bruscă față de cele 7,7 milioane din anul precedent, scrie G4Media.ro

Urmărește-ne și pe Google News
Grupul condus de Musk face o ofertă nesolicitată pentru a controla OpenAI, Altman spune: ”Nu, mulțumesc, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari dacă doriți” CITEȘTE ȘI Grupul condus de Musk face o ofertă nesolicitată pentru a controla OpenAI, Altman spune: ”Nu, mulțumesc, dar vom cumpăra Twitter pentru 9,74 miliarde de dolari dacă doriți”

Anul trecut, numărul tinerilor căsătoriți a fost mai mic de jumătate față de 2013, când au fost oficiate 13,5 milioane de căsătorii. Între timp, numărul divorțurilor a crescut cu 1,1 %, ajungând la 2,82 milioane.

Populația totală a Chinei a scăzut pentru al treilea an consecutiv în 2024, chiar dacă nașterile au crescut puțin, parțial din cauza superstiției că Anul Dragonului este de bun augur. Cu toate acestea, a fost totuși al doilea cel mai mic număr de nașteri de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949.

„Fără precedent! Chiar și în 2020, din cauza Covid-19, căsătoriile au scăzut doar cu 12,2%”, a declarat Yi Fuxian, demograf la Universitatea din Wisconsin-Madison, cu privire la ultima scădere.

Analiștii consideră că scăderea numărului de căsătorii ar contribui la tendința pe termen lung de scădere a numărului de copii. În China, majoritatea administrațiilor locale solicită un certificat de căsătorie pentru a înregistra nașterea unui copil, ceea ce înseamnă că copiii se nasc mai rar în afara căsătoriei decât în Occident.

Dacă această tendință continuă, „ambițiile politice și economice ale guvernului chinez vor fi ruinate de călcâiul lui Ahile demografic”, a adăugat Yi.

VIDEO Celebrul James May ridică în slăvi Dacia Spring. „Vom vedea dacă oamenii doresc cu adevărat mașini electrice!” CITEȘTE ȘI VIDEO Celebrul James May ridică în slăvi Dacia Spring. „Vom vedea dacă oamenii doresc cu adevărat mașini electrice!”

Declinul numărului de căsătorii are loc în ciuda unei campanii pro-familie promovate în octombrie de președintele Xi. Anul trecut, China a prezentat, de asemenea, proiectul unei legi care ar face mai ușoară înregistrarea căsătoriilor, dar mai dificil divorțul.

Problemele demografice ale țării au cauze complexe și tendințe similare sunt observate în Coreea de Sud și Japonia și în țări din America de Nord și Europa. Pe termen lung, țările cu rate mai scăzute ale căsătoriei au mai puțini copii. Populațiile în scădere se confruntă cu un deficit de forță de muncă care le reduce economiile și provoacă o criză în domeniul securității sociale, deoarece numărul persoanelor în vârstă care solicită asistență socială depășește numărul contribuabililor mai tineri, care lucrează.

Rădăcinile deficitului se află în bogăția crescută a Chinei din ultimii 40 de ani – în întreaga lume, orășenii din clasa de mijloc au mai puțini copii decât populațiile rurale mai sărace. Acest deficit a fost accentuat de politica copilului unic, prin care China a încercat să limiteze suprapopularea de la sfârșitul anilor 1970 până în 2016.

Politica a redus populația de femei aflate la vârsta fertilă și a creat o generație de familii care, având în grijă doar o fiică, le-a încurajat și sprijinit în educație. Cu calificări bune și perspective de angajare, a fost mai greu de convins aceste femei să urmeze modelul tradițional de renunțare la carieră pentru a se căsători și a avea grijă de copii.

În ultimii câțiva ani, șomajul în rândul tinerilor a crescut – în decembrie, a crescut la o rată oficială de 15,7 % în rândul tinerilor între 16 și 24 de ani. Scăderea salariilor și criza de pe piața imobiliară au redus încrederea și au descurajat și mai mult cuplurile să se stabilească și să întemeieze o familie. Costurile mai mari pentru educație și îngrijirea copiilor au fost, de asemenea, menționate ca un factor de descurajare.

viewscnt
Afla mai multe despre
căsătorie
china