Organizația Internațională a Muncii (OIM) a avertizat miercuri că milioane de muncitori emigranți, forțați să se întoarcă acasă de pandemia de Covid-19, riscă să se confrunte cu șomaj și sărăcie în țările lor de origine, informează AFP.
Potrivit statisticilor OIM, în prezent sunt 164 milioane de muncitori emigranți la nivel mondial, dintre care aproape jumătate sunt femei, care reprezintă 4,7% din forța de muncă globală. Deși nu toți acești muncitori ar urma să se întoarcă acasă, studiile realizate de OIM în peste 20 de țări arată că milioane de muncitori emigranți sunt așteptați să se întoarcă în țările lor de origine, scrie Agerpres.
"Știm că mai multe milioane de muncitori, care erau izolați în țările în care munceau, și-au pierdut locurile de muncă și în prezent sunt așteptați să revină în țările lor de origine care se confruntă deja cu economii slabe și creșterea șomajului" a explicat Manuela Tomei, directorul departamentului pentru condiții de muncă de la OIM. "Aceasta este o criză potențialul în interiorul crizei Covid-19", a adăugat Manuela Tomei.
Potrivit OIM, Nepalul se așteaptă de exemplu la revenirea a aproximativ 500.000 de muncitori emigranți, Etiopia la un număr cuprins între 200.000 și 500.000 de muncitori emigranți, în timp ce India a repatriat deja peste 220.000 de muncitori emigranți.
Însă majoritatea țărilor de origine nu au, potrivit OIM, "decât posibilități limitate pentru reintegrarea unui număr atât de mare de persoane". De asemenea, organizația internațională atrage atenția asupra faptului că aceste reveniri ar putea avea "grave consecințe sociale și economice dacă se va derula pe o perioadă scurtă de timp și dacă emigranții nu vor beneficia de măsuri de protecție socială sau dacă nu vor primi niciun ajutor pentru a se reintegra pe piața muncii din statele lor".