Oficial maghiar: Investițiile începute în România nu vor rămâne nefinalizate. MAE: Nu există consimțământul pentru derularea unor astfel de programe în România

Perspective   
Oficial maghiar: Investițiile începute în România nu vor rămâne nefinalizate. MAE: Nu există consimțământul pentru derularea unor astfel de programe în România

Investițiile începute nu vor rămâne nefinalizate, Guvernul Ungariei le va finaliza pe toate, pretutindeni în Bazinul Carpatic, a declarat, la Odorheiu Secuiesc, secretarul ungar de stat pentru politica națională, Árpád János Potápi, transmite MTI, citată de Rador.

Oficialul ungar a precizat că în 2023 nu vor fi lansate noi investiții majore, însă toate investițiile începute cu sprijinul Guvernului ungar vor fi finalizate, fie că este vorba de construcția de creșe, grădinițe sau școli, investiții universitare, renovări de biserici, fie că este vorba de construirea sau renovarea unor spații comunitare.

Urmărește-ne și pe Google News
PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Marius Corîci, co-fondator Hound Bytes: Ne dorim anul ăsta să mai luăm 3-4 clienți medii și, dacă reușim, probabil că vom avea nevoie de finanțare mai târziu CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Antreprenor de România – Marius Corîci, co-fondator Hound Bytes: Ne dorim anul ăsta să mai luăm 3-4 clienți medii și, dacă reușim, probabil că vom avea nevoie de finanțare mai târziu

Árpád János Potápi a participat la Odorheiu Secuiesc la inaugurarea unei noi creșe cu o capacitate de 75 de locuri, investiția fiind realizată cu sprijinul Guvernului ungar, în cadrul Programului de Dezvoltare a Grădinițelor din Bazinul Carpatic.

În discursul susținut, politicianul a amintit că în prezent se desfășoară cea de-a 4-a etapă a programului lansat în decembrie 2016. Pentru aceasta, Guvernul Ungariei a alocat în regiunile din afara granițelor țării peste 56 de miliarde de forinți.

În Bazinul Carpatic se construiesc 153 de creșe și grădinițe noi, iar în 720 de instituții existente sunt în curs de realizare lucrări de renovare, extindere și dezvoltare.

În Transilvania, investițiile sunt realizate în parteneriat cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (UCDMR), respectiv cu bisericile istorice maghiare, prin implicarea autorităților locale, a spus Potápi.

În parteneriat cu UCDMR sunt în curs de realizare 368 de investiții în valoare totală de 6,3 miliarde de forinți; se construiesc instituții noi în 14 locații, iar în 354 de locații se extind și se dezvoltă instituții existente. Majoritatea investițiilor au fost finalizate deja, în curs de derulare mai aflându-se șapte investiți, care progresează într-un ritm bun.

Din decembrie 2016, lumea s-a schimbat, a subliniat Potápi, referindu-se la pandemie și la războiul din Ucraina. Astfel, în acest context anul acesta nu vor fi lansate noi investiții, a spus politicianul, exprimându-și, totodată, speranța că va exista o încetare a focului sau pace cât mai curând posibil, iar în privința continuării dezvoltărilor se va putea reveni „pe făgașul normal”.

Creșa inaugurată acum are o suprafață utilă de 242 de metri pătrați și a fost construită pe un teren de 1.605 metri pătrați care se află în proprietatea UCDMR. Costul total al investiției este de 200 de milioane de forinți. 75 de copii vor putea învăța aici în trei grupe, în condiții bune, a menționat oficialul ungar.

La rândul său președintele UCDMR, Botond Burus-Siklódi, a subliniat că programul de dezvoltare a grădinițelor este, poate, cea mai mare investiție realizată în ultimii o sută de ani în zonele de dincolo de granițele Ungariei, la care uniunea a participat și cu un program de formare profesională.

Președintele UCDMR a subliniat și faptul că Primăria Odorheiu Secuiesc a contribuit la această investiție cu mobilier și echipamente de interior. La eveniment au luat cuvântul și primarul Árpád Gálfi și vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Bíró Barna Botond, care au subliniat importanța investiției.

România nu și-a dat acordul la nici un nivel pentru ca Ungaria să deruleze în Transilvania programe de investiții, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, a transmis pe data de 25 februarie pentru G4Media biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Răspunsul a venit după ce Mónika Kozma, șefa Fundației Pro Economica, care supervizează programul de investiții al guvernului maghiar în Transilvania, a declarat în februarie că Ungaria vrea demararea unui astfel de program în nord-vestul României.

”Nu a fost încheiat niciun acord bilateral, la niciun nivel, între România și Ungaria, pentru derularea de către statul ungar de programe de finanțare pe teritoriul României. În absența unui astfel de acord, nu există consimțământul părții române pentru derularea de către partea ungară a unor astfel de programe în România”, au declarat pentru G4Media reprezentanții Ministerului de Externe.

Monika Kozma declarase pentru publicația Kronika că ”este încă nevoie de un acord româno-ungar pentru a lansa programul. Negocierile sunt în curs de desfășurare în acest sens”.

viewscnt
Afla mai multe despre
árpád jános potápi
ungaria
investitii