Primarul Nicușor Dan a afirmat că Primăria Generală vrea să recupereze bucata din parcul IOR care a fost retrocedată, un pas în această direcție fiind înscrierea municipalității la masa credală cu suma de 35 de milioane de euro. Este contravaloarea amenzii aplicate fostei proprietare pentru distrugerea spațiului verde, însă aceasta a murit, iar succesorii săi sunt deocamdată necunoscuți.
„Suntem hotărâți să recuperăm bucata retrocedatǎ din parcul IOR. O să ne înscriem la masa credală cu suma de 35 de milioane de euro, valoarea amenzii pentru distrugerea spațiului verde aplicate anul trecut. Deși este un proces de durată, sunt optimist că vom reuși să răscumpărăm cu acești bani cele 12 hectare de spațiu verde pentru comunitate”, a spus primarul, arată Hotnews.
Potrivit lui Nicușor Dan, parcul IOR a fost retrocedat în 2006 de către primărie fără să fie luate în calcul „dovezile clare” că acest spațiu verde era vital pentru comunitate.
„În 2012–2013, când primăria de sector a declanșat un litigiu împotriva Primăriei Generale pe acest subiect, reprezentanții municipalității au refuzat să prezinte dovezile care ar fi confirmat statutul de parc. Zece ani mai târziu, instanța a hotărât definitiv că terenul nu este parc – o decizie pe care, din păcate, noi nu o mai putem contesta”, a precizat Nicușor Dan.
În anul 2023, primarul general, Nicușor Dan, a dat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului, Maria Cocoru, pentru defrișările de pe bucata retrocedată în IOR.
Proprietara a contestat amenda, dar între timp a murit, iar Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii din această cauză. Întrebarea este ce se întâmplă mai departe cu amenda, fiind o discuție dacă aceasta se pune la masa succesorală sau nu, opiniile juridice fiind împărțite.
Deocamdată nici nu este clar cine sunt moștenitorii, iar în cartea funciară succesiunea apărând ca nefinalizată.
Însă tăierile copacilor din zona retrocedată continuă, astfel că, la finele lunii ianuarie, primarul general a avertizat că, dacă acestea vor continua, amenzile aplicate de municipalitate ar putea ajunge la 350.000.000 de euro, câte 35 de milioane pentru fiecare hectar, ținând seama că amenda din 2023 s-a dat pentru distrugerea spațiului verde de pe un singur hectar.
În noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 a respins cererea de anulare a amenzii de 35 milioane de euro date de Nicușor Dan, în urmă cu un an, pentru defrișările de pe bucata retrocedată în IOR. Instanța a respins cererea deoarece Maria Cocoru, proprietara celor 12 ha retrocedate în parcul IOR, unde spațiul verde a fost distrus aproape în totalitate, a murit.
„Admite excepția lipsei capacității procesuale de folosință a petentei, invocată din oficiu. Respinge plângerea contravețională cu privire la procesul-verbal seria C nr. 0042203/30.10.2023, ca fiind formulată de o persoană lipsită de capacitate procesuală de folosință. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la data comunicării”, este decizia instanței.
CITEȘTE ȘI Luxemburg și România, cele mai mari creșteri ale vânzărilor cu amănuntulÎntrebarea este ce se întâmplă mai departe cu amenda, fiind o discuție dacă aceasta se pune la masa succesorală sau nu, opiniile juridice fiind împărțite, scrie Hotnews.ro.
Deocamdată nici nu știm cine sunt moștenitorii, în cartea funciară succesiunea apărând ca nefinalizată.
Proprietara celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR a fost amendată în urmă cu un an de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată.
Amenda a fost dată în baza Legii 24/2007 privind spațiile verzi.
CITEȘTE ȘI Legăturile lui Elon Musk cu Donald Trump vor reverbera asupra Tesla și altor afaceri ale sale„Aici am avut de a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp”, a explicat atunci Nicușor Dan.
Între timp, aproape toți copacii de pe cele 12 ha au dispărut. Dacă în 2021 erau sute de arbori, ei au dispărut. Numai în ultimele săptămâni, peste 130 de copaci de pe cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost puși la pâmânt fără aviz de defrișare, potrivit datelor transmise de Primăria Capitalei.
O parte dintre copaci erau uscați, altă parte verzi, potrivit filmărilor făcute de oamenii din zonă.