Ministrul Educației anunță începerea acțiunilor de control pentru respectarea regulilor sanitare

Ministrul Educației anunță începerea acțiunilor de control pentru respectarea regulilor sanitare
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2021

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că acțiunile de control în școli privind respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie.

"Am insistat să fie cuprinsă și în Hotărârea CNSU - intensificarea acțiunilor de control din partea inspectoratelor școlare județene, direcțiilor de sănătate publică și a tuturor instituțiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acțiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte și din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale. (...) Inspectoratele școlare județene, conducerile școlilor, direcțiile de sănătate publică și chiar instituții în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate știu să le facă și noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident și vor începe de mâine. (...) Vom intensifica acțiunile de verificare în toate școlile din România", a afirmat ministrul Educației la Digi 24.

Urmărește-ne și pe Google News
UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

El a fost întrebat care este pragul de incidență a COVID-19 până la care școlile vor rămâne deschise. "Ordinele de carantinare prin care localitățile intră în carantină vor prevedea în ce măsură activitățile pot să se mai desfășoare sau nu în carantină. Cele mai mult dintre activități nu se vor mai putea desfășura în carantină, însă aceste lucruri vor fi precizate de către ordinele de carantinare care sunt emise de Departamentul pentru Situații de Urgență", a răspuns Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul Cîmpeanu a reluat apelul către părinți să nu își trimită copiii la școală dacă au cele mai mici simptome specifice noului coronavirus.

Cîmpeanu a spus că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate (ONAC).

"Este extrem de important ca aceste teste să fie administrabile de către personal fără competențe medicale. Ele pot fi și auto-administrate de către elevi, chiar elevi cu vârstă mică am văzut foarte bine în multe state europene. (...) Testele non invazive vor fi asigurate prin ONAC de la bugetul de stat", a mai precizat ministrul Educației, potrivit Agerpres

Ministerul Educaiei a publicat, vineri, instrucțiuni conform cărora fiecare inspectorat școlar va crea o secțiune dedicată pe site-ul propriu pe care va publica zilnic lista unităților de învățământ cu precizarea claselor cu activitate online și va intensifica acțiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecție sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituțiile abilitate, potrivit unor instrucțiuni ale Ministerului Educației.

Directorul BioNTech estimează că în 2022 ar putea fi nevoie de un vaccin îmbunătățit împotriva Covid CITEȘTE ȘI Directorul BioNTech estimează că în 2022 ar putea fi nevoie de un vaccin îmbunătățit împotriva Covid

Totodată, inspectoratele școlare și unitățile de învățământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor și preșcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic.

"Inspectoratele școlare intensifică acțiunile de control în vederea respectării tuturor regulilor de protecție sanitară în școli, împreună cu instituțiile abilitate în acest sens. Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ vor sprijini acțiunile de testare, conform art. 2 alineatul (1) din HNCSU nr. 76 /30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora", a transmis Ministerul Educației. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul educației
covid-19