Miliardarul rus Roman Abramovici a devenit cetățean al Uniunii Europene, la trei ani după ce și-a retras cererea de viză pentru Marea Britanie, pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Londra și Moscova, informează theguardian.com.
Informația a fost confirmată de purtătorul său de cuvânt, care a dezvăluit că proprietarul clubului Chelsea, născut în Rusia, a obținut cetățenia portugheză la începutul acestui an, scrie News.ro.
Documentele Ministerului Justiției sugerează că Abramovici și-a obținut cetățenia la 30 aprilie.
Cererea lui Abramovici a fost aprobată pe baza unei legi portugheze care permite naturalizarea descendenților evreilor sefarzi care au fost expulzați din Peninsula Iberică în timpul Inchiziției, a precizat publicația Publico.
În 2018, Abramovici a decis să nu depună o cerere de viză pentru Marea Britanie, în urma reacției internaționale ca urmare a otrăvirii, la Salisbury, a fostului militar rus, Serghei Skripal, și a fiicei lui, Iulia, incident care a făcut mai dificilă obținerea vizelor de către oligarhii ruși.
Cu noul său pașaport UE, omul de afaceri ar trebui să treacă de sistemul de imigrare post-Brexit din Marea Britanie, bazat pe puncte și să îndeplinească anumite cerințe dacă alege să rămână și să lucreze în Regatul Unit.
Abramovici are și pașaport israelian, obținut la sfârșitul anului 2018.
Mii de evrei israelieni au primit cetățenia portugheză de când legea a fost adoptată, în 2015, descendența solicitanților fiind verificată de experți care caută dovezi ale interesului pentru cultura sefardă. Abramovich ar fi donat bani pentru proiecte care onorează moștenirea evreilor sefarzi portughezi din Hamburg.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Early Game Ventures va lansa al doilea fond de investiții, cu majorări substanțiale de cifre: Următorul unicorn românesc va apărea în mai puțin de 5 aniObținerea unui pașaport portughez este o modalitate nouă pentru un oligarh rus de a-și asigura mult râvinta cetățenia UE. Pentru a obține pașapoarte UE, o cale populară pentru oligarhii ruși, dintre care unii au fost acuzați de corupție, a fost exploatarea controversatelor scheme pentru "vize de aur".
În 2017, The Guardian a dezvăluit cum guvernul Ciprului a strâns peste 4 miliarde de euro în patru ani, oferind cetățenie celor foarte bogați, acordându-le dreptul de a trăi și de a lucra în toată Europa în schimbul unor investiții în bani. Documentele indicau că prin intermediul schemei erau eliberate peste 400 de pașapoarte pe an.
Abramovici și-a făcut avere – despre care se crede că este de peste 10 miliarde de lire sterline (11,8 miliarde euro) – în industria petrolieră a Rusiei în anii 1990 și a cumpărat Chelsea în 2003.