Marile companii din domeniul apărării fac angajări în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, pe fondul unui volum uriaș de comenzi. Douăzeci dintre ele vor să recruteze zeci de mii de oameni, în acest an.
Datele colectate de Financial Times arată că 20 de companii mari și mijlocii din domeniul aerospațial și cel al apărării, din SUA și Europa, doresc să angajeze anul acesta zeci mii de persoane. Trei dintre acestea – Lockheed Martin, Northrop Grumman și General Dynamics – au aproape 6.000 de posturi vacante pe care vor să le ocupe, în timp ce alte zece companii caută să își mărească numărul de angajați cu 37 de mii, sau 10% dn forța lor de muncă totală, arată BiziDay.
În baza acestor informații, secretarul general al Asociației Europene de Comerț din Domeniul Aerospațial și al Apărării explică: “De la sfârșitul Războiului Rece, aceasta este cea mai intensă perioadă pentru sectorul apărării, cu cea mai mare creștere a volumului de comenzi într-o perioadă destul de scurtă de timp”.
Această majorare a fost determinată de războiul din Ucraina, care a făcut ca multe țări dezvoltate să-și crească bugetele pentru apărare. Pe lângă numărul de comenzi, concurența pentru persoanele cu competențe digitale și o piață a muncii încă afectată de deficitul de personal, după ieșirea din pandemie, sunt factori care determină companiile să caute cât mai rapid angajați.
De asemenea, a contat și concurența din partea industriilor adiacente, cum ar fi “companiile de înaltă tehnologie și companiile de consultanță”. Companiile care produc muniție, în special Rheinmetall și Nammo, care au fost nevoite să crească semnificativ producția pentru a reface stocurile diferitelor armate, se numără printre cele care au cele mai agresive planuri de angajare, mai scrie FT.
Nammo și-a crescut numărul de lucrători cu 15% într-un an, până la 3.100 și spune că “o dublare a numărului”, în 2030, pare “rezonabilă”. De asemenea, Rheinmetall a încheiat un parteneriat cu producătorul de echipamente auto Continental, pentru a prelua și a recalifica circa o sută de oameni.
Francezii de la Thales, care produc rachetele Starstreak, au recrutat 9.000 de oameni în ultimii trei ani. BAE vrea să aducă 2.700 de ucenici și absolvenți de facultate, doar în acest an, iar MBDA, care face rachetele Storm Shadow și Scalp folosite cu succes de Ucraina, intenționează să angajeze 2.600 de persoane în 2024.