Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari

Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 iul 2024

Marea Britanie va pierde cei mai mulți milionari până în 2028, conform unei analize pe averi făcute de banca elvețiană UBS.

Scăderea milionarilor britanici va fi de 17%, conform FT.

Urmărește-ne și pe Google News
Avertisment sumbru din Marea Britanie - Să ne pregătim de război în 3 ani CITEȘTE ȘI Avertisment sumbru din Marea Britanie - Să ne pregătim de război în 3 ani
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Olanda e o altă țară unde numărul milionarilor va scădea, cu 4%, în condițiile în care raportul arată ca în 52 de țări din cele 56 analizate, numărul persoanelor cu avere de peste un milion de dolari va crește.

Avuția globală a crescut cu 4,2% în 2023, după o contracție de 3% în 2022, se arată în raportul anual privind averea individuală, elaborat de UBS, Elveția aflându-se în fruntea listei averii medii per adult, urmată de Luxemburg, Hong Kong și Statele Unite, relatează agenția EFE.

Raportul privind Avuția Globală, care a început să fie elaborat în 2010 de Credit Suisse și în prezent este realizat de UBS, în urma achiziționării băncii rivale, în 2023 indică faptul că avuția a crescut cu 4,8% în Europa și Orientul Mijlociu, cu o avere medie de 166.000 dolari per adult, urmată de Asia Pacific (plus 4,4%, 156.000 dolari, în medie) și America (plus 3,6%, 146.000 dolari în medie).

GRAFIC Pepsi - afaceri și profit record în România. Snacksurile pierd însă din viteză. Într-un deceniu, compania și-a mărit cifra de afaceri cu aproape 350% CITEȘTE ȘI GRAFIC Pepsi - afaceri și profit record în România. Snacksurile pierd însă din viteză. Într-un deceniu, compania și-a mărit cifra de afaceri cu aproape 350%

De asemenea, raportul subliniază că, după 2022, an în care averea globală s-a resimțit în urma impactului monetar pe care l-a avut consolidarea dolarului, în 2023 averile individuale au beneficiat de pe urma încetinirii inflației, prin urmare creșterea reală ajustată la prețuri a fost chiar mai mare de nivelul de 4,2%, ajungând la circa 8,4%.

Economii mici, averi mari

Avuția medie în Elveția este puțin peste 709.000 dolari per adult, ceea ce a permis țării să rămână pe primul loc în top, urmată de Luxemburg, cu 607.000 dolari, Hong Kong, cu 582.000 dolari, și SUA, cu 564.000 dolari (în coborâre cu un loc față de 2022).

Top 10 este completat de Australia, Danemarca, Noua Zeelandă, Singapore, Norvegia și Canada, toate cu o avuție medie globală per adult de peste 375.000 dolari, în timp ce printre marile economii în clasament se numără Marea Britanie (350.000 dolari), Franța (329.000 dolari) și Germania (264.000 dolari).

Digi încheie un acord major în Spania CITEȘTE ȘI Digi încheie un acord major în Spania

Spania se situează pe poziția 22, cu o avere medie ușor peste 225.000 dolari, depășind Japonia și Italia, aflate pe următoarele locuri în studiul elaborat cu date privind avuția din 56 de economii mondiale, care totalizează 92% din avuția globală, scrie EFE.

Avuții emergente, în țări emergente

Țara în care avuția a crescut cel mai mult anul trecut, cu o mare diferență comparativ cu restul, a fost Turcia (plus 157,78%, în contextul în care nicio altă țară nu a avut un avans mai mare de 30%), urmată de Qatar, Rusia, Africa de Sud și Israel.

De la elaborarea primului raport, în 2010, economia unde avuția a crescut cel mai mult, după cazul excepțional al Kazahstanului (plus 190%), a fost China (185%), urmată de Qatar, Israel și India, toate înregistrând o dublare.

Spania, însă, este una dintre cele patru țări unde avuția s-a redus în acești 13 ani (cu 1%), alături de Italia, Grecia și Japonia (ultima cu o scădere semnificativă, de 23%).

FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român CITEȘTE ȘI FOTO Fond de investiții cu active de 2 miliarde euro lansează expansiunea în Europa Centrală și de Est cu un român

Raportul clasifică țările și în funcție de inegalitățile în distribuția averilor și în fruntea topului din acest punct de vedere se află Africa de Sud, Brazilia, Emiratele Arabe, Arabia Saudită, Suedia și SUA, în timp ce distribuția cu cele mai mici diferențe se consemnează în Belgia, urmată de Qatar, Australia, Japonia și Spania.

Milioane de milionari

Un alt aspect prezentat în raport se referă la numărul de milionari (averi individuale de peste un milion de dolari) per țară: SUA se află în top, cu circa 22 milioane de persoane, aproape doi din cinci la nivel mondial, în timp ce China are peste șase milioane, Marea Britanie trei milioane și Japonia și Franța 2,8 milioane fiecare.

În intervalul între unu și două milioane persoane în această situație se află Coreea de Sud, Canada, Australia, Elveția, Italia, Țările de Jos și Spania, aceasta din urmă cu 1,1 milioane de milionari, o cifră care, potrivit raportului, ar putea crește la 1,3 milioane în cinci ani.

Tranzacție - fondatorul Betty Ice intră pe nișa de parcuri eoliene și solare. Înțelegere cu Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan CITEȘTE ȘI Tranzacție - fondatorul Betty Ice intră pe nișa de parcuri eoliene și solare. Înțelegere cu Viorel Cataramă și fostul europarlamentar Petru Luhan

În pofida acestor cifre impresionante, milionarii reprezintă numai 1,5% din populația totală din țările analizate, semnalează EFE.

Urcarea în top nu este imposibilă

În ceea ce privește viitorul, raportul estimează că unul din trei indivizi va urca o poziție pe această scală a averii (UBS ia în considerare patru situații într-o scală de 10: averi de mai puțin de 10.000 de dolari, între 10.000 de dolari și 100.000, între 100.000 și un milion și milionari).

Totodată, calculează că în următoarele decenii se vor transfera la nivel global avuții de peste 83.000 de miliarde de dolari, o cifră similară cu toată activitatea economică mondială într-un an, prin situații precum moștenirea patrimoniului. O avere care se va transfera inițial pe orizontală, între soți (în urma decesului unui dintre aceștia) pentru ca ulterior să treacă la generația următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
bani
milionari
marea britanie