Madridul dă asigurări că Brexitul nu va schimba viața în Gibraltar

Madridul dă asigurări că Brexitul nu va schimba viața în Gibraltar
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 feb 2018

Ministrul spaniol de Externe dă asigurări că viața zilnică a mii de muncitori de la frontiera dintre Gibraltar și Spania nu va fi afectată de Brexit, în pofida revendicării de către Madrid a teritoriului britanic, relatează AFP.

”Nimic nu se va schimba” după ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), a declarat ministrul Alfonso Dastis joi, într-un interviu pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News

”Pe cât posibil, noi pretindem să îmbunătățim lucrurile, însă (Brexitul) nu va afecta această navetă zilnică. Se va putea trăi într-un loc și munci în altul”, scrie News.ro

”Nu avem intenția”, a spus el, ”să le facem viața grea oamenilor, nici să închidem vreo barieră și nici să complicăm mobilitatea”.

STUDIU Cel mai mare număr de europeni fără economii sunt în România CITEȘTE ȘI STUDIU Cel mai mare număr de europeni fără economii sunt în România

Mii de spanioli, dar și cetățeni de alte naționalități stabiliți în Spania trec frontiera zilnic să se ducă în micul teritoriu britanic, în special în serviciile financiare și industria jocurilor online. Mulți locuitori din Gibraltar fac drumul în sens invers.

Spania revendică - fără succes - de decenii acest teritoriu pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice.

În 1969, dictatorul Francisco Franco a închis frontiera, bulversându-le viața locuitorilor și vecinilor lor spanioli. Ea a fost redeschisă abia în 1985, imediat înainte de intrarea Spaniei în UE.

Relațiile au cunoscut suișuri și coborâșuri de atunci, iar Guvernul spaniol acuză uneori Gibraltarul că este un paradis fiscal sau de faptul că tolerează contrabanda cu tutun.

Ministrul a reafirmat că nu vrea să facă din revendicarea spaniolă asupra ”Rocii” un blocaj în negocierile cu privire la termenii ieșirii regatului din Uniune.

”Suntem noi înșine foarte interesați să menținem relațiile, foarte strânse, pe care le avem cu Regatul Unit și pe care dorim să le îmbunătățim în privința relațiilor umane și în termeni de investiții”, a continuat el. ”Regatul Unit este prima destinație a investitorilor noștri”, a subliniat el.

Dastis s-a declarat însă îngrijorat de poziția vagă a Londrei în negocieri.

NEGOCIATORI BRITANICI VAGI

”Suntem un pic îngrijorați de lipsa de claritate din partea Guvernului britanic, care pare acum să pună în discuție perioada de tranziție pe care el însuși a cerut-o. Noi sperăm că logica va sfârși prin a se impune”.

Londra a cerut o perioadă de tranziție după ieșirea sa din UE, care îi va permite să beneficieze de drepturi și îi va impune obligațiile unui stat membru, însă fără să poată să intervină în deciziile Uniunii.

Însă, anul trecut, Spania a obținut de la partenerii săi un drept de veto asupra aplicării la Gibraltar a viitorului acord cu privire la relațiile Londrei cu Cei 27.

Odată încheiat acordul între UE și Marea Britanie, ”ne pare logic”, a declarat ministrul, ”să se suspende aplicarea Acordului (UE-Regatul Unit) în Gibraltar în rezolvarea unor mici probleme iritante”, precum posibilitatea de a folosi în comun micul aeroport din Gibraltar și schimbul de date fiscale.

Aeroportul a fost construit pe o fâșie de pământ care leagă Roca de Spania, care nu este cuprinsă în cesiunea din 1713.

Spania ridică cu regularitate problema schimburilor de date fiscale, în contextul în care Gibraltarul afirmă că respectă acordurile internaționale în domeniu.

După ce britanicii au votat, în 2016, în favoarea ieșirii din UE, Spania a propus o suveranitate împărtășită a teritoriului de șase kilometri pătrați, însă această soluție a fost respinsă de Gibraltar, care se teme că aceasta ar putea să fie doar tranzitorie și să fie absorbit, ulterior, de Spania.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
gibraltar