Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătățit

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie s-a îmbunătățit
scris 26 ian 2023

Încrederea oamenilor de afaceri germani în economia țării lor s-a îmbunătățit în ianuarie, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo din München, urmărit pe scară largă, semn că cea mai mare economie a Europei ar putea evita o recesiune, transmite CNBC.

Indicele climatului de afaceri al Ifo a crescut la 90,2 puncte, de la nivelul anterior de 88,6 de puncte, din cauza ”așteptărilor considerabil mai puțin pesimiste”, se arată într-un comunicat.

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l CITEȘTE ȘI TABEL OMV Petrom a ieftinit surprinzător benzina, la numai o zi de la scumpirea cu 9 bani/l

Acest lucru a lăsat în continuare indicele sub nivelul din 2021 și începutul lui 2022, scrie News.ro.

Companiile au raportat în general o satisfacție mai scăzută față de situația lor actuală. Acest lucru a fost compensat de o încredere mai bună privind comerțul și de semnale de satisfacție prezentă și optimism pentru viitor din partea firmelor de producție.

”Existau așteptări că ar putea exista o recesiune în trimestrul al patrulea din ’22 și primul trimestru din ’23. Acum se pare că în ultimul trimestru a fost stagnare”, a declarat președintele Ifo, Clemens Fuest, pentru CNBC.

”Economia poate să se mai micșoreze puțin în primul trimestru, dar, având în vedere îmbunătățirea așteptărilor pentru luna viitoare pe care o vedem acum din partea companiilor, este foarte puțin probabil să avem o recesiune tehnică, care ar fi două trimestre negative. ”

Cele mai recente cifre ale biroului național de statistică al Germaniei au arătat că PIB-ul țării a crescut cu 0,4% în iulie-septembriem față de trimestrul anterior și cu 1,2% în termeni anuali.

Estimările inițiale sugerează o creștere de 1,9% pentru tot anul 2022 și o stagnare în ultimul trimestru.

Dar au existat avertismente repetate că Germania și alte țări europene s-ar putea confrunta cu o recesiune pe fondul unei crize energetice, o încetinire a producției, o inflație ridicată și o încredere scăzută a consumatorilor și a afacerilor.

Fuest a spus că evoluțiile de pe piața energiei au fost esențiale pentru îmbunătățirea încrederii, atât datorită scăderii prețurilor pe piață, cât și datorită faptului că întreprinderile nu se mai pregătesc pentru o posibilă raționalizare a gazelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie