Încrederea în economia zonei euro, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni

Încrederea în economia zonei euro, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2022

Încrederea în economia zonei euro a scăzut peste estimări în august, atingând cel mai redus nivel din ultimele 18 luni, în urma diminuării încrederii în industrie și servicii, deși a crescut optimismul în rândul consumatorilor, dar și în sectoarele retail și construcții, transmite Reuters.

Potrivit datelor publicate marți de Comisia Europeană, indicele sentimentului economic (ESI) a scăzut la 97,6 puncte în august, de la 98,9 puncte în iulie. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiștilor, care se așteptau la un declin de până la 98 de puncte, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori CITEȘTE ȘI VIDEO Ștafeta masculină de 4x100 m liber, condusă de David Popovici - aur la CM Natație Juniori

Indicele este acum la cel mai redus nivel din februarie 2021 și rămâne sub nivelul mediu pe termen lung. În august a fost a treia lună de declin consecutiv.

În industrie, încrederea a scăzut la 1,2 puncte în august, de la 3,4 puncte în iulie, în timp ce încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 8,7 puncte, de la 10,4 puncte.

Luna aceasta, indicele privind încrederea consumatorilor s-a situat la minus 24,9 puncte, o îmbunătățire față de minus 27 puncte luna precedentă.

De asemenea, indicele privind așteptările inflaționiste în industrie a scăzut la 43,7 puncte în august, de la 45,3 puncte în iulie, continuând tendința descrescătoare de la nivelul de vârf de 59,3 puncte în aprilie.

În plus, consumatorii se așteaptă ca în următoarele 12 luni presiunile inflaționiste să scadă. În august, indicele privind așteptările inflaționiste a coborât la 36,8 puncte, de la 42,7 puncte luna precedentă, mult sub nivelul record de 62,8 puncte din martie. 

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie