Incendiile de vegetație din Canada, de anul trecut, au provocat mai multe cantități de gaze cu efect de seră decât arderea de combustibili fosili din aproape oricare dintre țările lumii.
Studiul a fost publicat în revista Nature și arată că, anul trecut, din cauza incendiilor de pădure din Canada au fost eliberate 647 de megatone de carbon, adică mai mult decât emisiile provocate de șapte dintre cele mai mari zece state poluante din 2022, peste Germania, Japonia și Rusia, scrie BiziDay.
Doar China, India și SUA au emis mai multe gaze cu efect de seră decât cele eliberate în urma incendiile din Canada, de anul trecut. Totuși, dioxidul de carbon eliminat ca urmare a incendiilor forestiere nu este luat în calcul atunci când se realizează clasamentul celor mai poluante state. Dacă și acest tip de emisii ar fi inclus, arată studiul, Canada s-ar situa pe locul patru în topul celor mai poluante state din lume.
În ultimul deceniu, Canada a provocat, în medie, în urma incendiilor forestiere, între 29 și 121 de megatone de dioxid de carbon. Efectele încălzirii climatice fac, însă, vremea mai uscată și mai călduroasă, ceea ce facilitează incendiile de vegetație mai intense, care, implicit, cauzează creșterea emisiilor de carbon. În incendiile din 2023 din Canada au ars 15 milioane de hectare, adică aproximativ 4% din pădurile țării.
Experții au estimat că dacă temperatura medie globală va fi mai mare cu peste 1,5 grade față de perioada preindustrială, efectele crizei climatice vor deveni mult mai grave. În acest context, au stabilit o cantitate de gaze cu efect de seră pe care statele o mai pot emite înainte ca această limită să fie depășită. Aceștia nu au luat, însă, în calcul și emisiile ca urmare a incendiilor, iar studiul atrage atenția că calculele inițiale devin astfel relative.