Departamentul american al Securității Interne a anunțat că abrogă dispozitivul emblematic ”Remain in Mexico” al lui Donald Trump, care constă în expulzarea în Mexic a solicitanților de azil pe timpul examinării dosarului în justiția americană, relatează AFP.
Această abrogare a fost anunțată la câteva ore după ce un judecător a ridicat o ordonanță care împiedeica administrația lui Joe Biden să abroge ”Protocoale de Protecția Migranților” (PPM), o măsură supranumită ”Remain in Mexico”, scrie News.ro.
”Remain in Mexico” - o politică foarte criticată de asociații de apărarea drepturilor civce - a fost implementată în 2019, în timpul președinției lui Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale o piesă centrală a mandatului său.
Această măsură urmează să fie abrogată ”rapid și ordonat”, anunță într-un comunicat Departamentul Securității Interne.
”PPM prezintă defecte endemice, impun costuri umane nejustificate și deturnează resurse și personal de la alte eforturi prioritate vizând securizarea frontierei” americane, justifică Departamentul Securității Interne.
Imediat după ce a preluat funcția, Joe Biden a încercat să-i pună capăt, într-o abordare care se vrea mai umană a imigrației.
Însă statele guevrnate de către republicani - inclusiv Texasul - au contestat în justiție decizia și au obținut câștig de cauză.
Guvernul Biden a lucrat din nou la proiect și a sesizat Curtea Supremă care, la 30 iunie, a validat anularea decretului privind migrația al administrației lui Joe Biden.
CITEȘTE ȘI Profitul net al RCS&RDS s-a dublatDe la începutul acestei politici, în ianuarie 2019, și până la suspendarea inițială a acesteia, în timpul lui Biden, cel puțin 70.000 de persoane au fost expulzate în mexic, potrivit American Immigration Council.
În mandatul lui Biden, peste 200.000 de persoane care au încercat să intre ilegal în Statele Unite au fost arestate la frontieră - lunar - și expulzate fie în virtutea PPM, fie în virtutea altei politici, privind pandemia covid-19, care blochează persoanele la frontieră.