Franța confiscă bunuri în valoare de peste 70 de milioane de euro de la doi oligarhi ruși

Franța confiscă bunuri în valoare de peste 70 de milioane de euro de la doi oligarhi ruși
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 21:18

Justiția franceză a confiscat în sudul Franței bunuri de peste 70 de milioane de euro aparținând unui număr de doi oameni de afaceri de origine rusă, în cadrul unei anchete cu privire la o presupusă spălare de bani în circumstanțe agravante, declară surse judiciare apropiate dosarului, care confirmă astfel dezvăluiri ale cotidianului Le Monde, relatează AFP.

Această anchetă preliminară, deschisă în martie la inițiativa Secției de Cercetare a Jandarmeriei din Paris, a condus în septembrie la confiscarea de către justiție a unui domeniu de 22,5 hectare, la Grasse, în Alpes-Maritimes, și a unor vile de lux la Saint-Raphaël și Grimaud, în Var, potrivit sursei apropiate dosarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Descoperă puterea fitness-ului la locul de muncă! CITEȘTE ȘI Descoperă puterea fitness-ului la locul de muncă!
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ancheta a condus la o ”suspiciune puternică de ascundere a originii fondurulor” folosite la cumpărarea acestor bunuri, potrivit aceleiași surse.

Parchetul din Paris, contactat de AFP, precizează că această anchetă a fost deschisă de către Parchetul Jurisdicției Naționale franceze de Luptă împotriva Criminalității Organizate (JUNALCO, din cadrul Parchetului Parsului), la 7 martie, cu privire la ”presupuse fapte de spălare de bani grave în bandă organizată și spălare de bani agravată de faptul că este reproșată unui profesionist”, scrie News.ro.

”Procedura este interesată de modalitățile de achiziționare a bunurilor imobile, prin recurgere la împrumuturi acordate de către societăți private, cu domiciliul fiscal în Cipru sau pe Insulele Virgine britanice”, precizează Parchetul Parisului.

”Această procedură a constat într-o primă salvă de operațiuni concentrate în Sud-Est, în departamentele Alpes-Maritimes (la Grasse) și Var (Grimaud și Saint-Raphaël) și a necesitat desfășurarea a doi magistrați de la Parchetul JUNALCO financiar și de la Secția de Cercetări din Paris pentru a desfășutra cu bine, timp de o săptămjână, diverse percheziții atât ăn studii notariale, cât și la domiciliile inculpaților”, potrivit parchetului.

”În cadrul acestei proceduri, până în prezent s-au realizat opt confiscări imobiliare și confiscarea a două vehicule de lux, în valoare de aproape 69,8 milioane de euro și, respectiv, 670.000 de euro. De asemenea, părți sociale au fost confiscate, în valoare de 2,7 milioane de euro”, precizează acesta.

Cei doi avocați ai inculpaților, contactați de AFP, nu au comentat imediat.

Predicția pentru România - 2025 vine cu scumpiri ale alimentelor, încetinirea consumului, creșteri de taxe, poate chiar și a TVA CITEȘTE ȘI Predicția pentru România - 2025 vine cu scumpiri ale alimentelor, încetinirea consumului, creșteri de taxe, poate chiar și a TVA

Potrivit sursei apropiate dosarului este vorba despre Ruslan Goriuhin și Mihail Opengeim.

Potrivit Le Monde, cei doi dețin pașaport cipriot.

Ruslan Goriuhin a avut responsabilități în domeniul energetic rus, potrivit ziarului, și a condus SGM, o societate a unui apropiat al președintelui rus Vladimir Putin.

Mihail Opengeim apare în documente din dosarul Pandora Papers, consultate de ziar, ca un om de afaceri care investește în domeniul energetic.

Această anchetă de șase luni de zile a fost diligentată în baza legii prezumției spălării banilor din 2023, a salutat sursa apropiată dosarului, precizând că în prezent inculpaților le revine să demonstreze că originea banilor nu este îndoielnică.

viewscnt
Afla mai multe despre
oligarhi
rusia
franta