Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, scapă de al doilea dosar ANRP ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. La fond a fost condamnată la peste 6 ani de detenție

Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, scapă de al doilea dosar ANRP ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. La fond a fost condamnată la peste 6 ani de detenție
scris 28 apr 2023

Fosta șefă a Autorității Naționale de Restiture a Proprietăților, Crinuța Dumitrean, a scăpat și de condamnarea în dosarul ANRP-Constanța ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, potrivit deciziei Înaltei Curți. Verdictul este definitiv. La fond, la Curtea de Apel București, Dumitrean fusese condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare.

„În baza (…) Codul penal, interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României și Decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, încetează procesul penal față de inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită (…) ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia instanței supreme.

Urmărește-ne și pe Google News
Nouă sancțiune avizată în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex CITEȘTE ȘI Nouă sancțiune avizată în Codul Penal: Închisoare de până la 3 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane, nude sau făcând sex

Înalta Curte a menținut însă „dispoziția de confiscare specială de la inculpata Dumitrean Crinuța Nicoleta a sumei de 400.000 de euro” primite mită, potrivit procurorilor DNA, de Crinuța Dumitrean de la omul de afaceri Horia Simu. Și acesta a scăpat de acuzația de dare de mită ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. La fond, la Curtea de Apel București, Simu primise 6 ani și 4 luni de detenție efectivă, scrie G4Media.ro.

Instanța Supremă a dispus achitări pentru toți inculpații pentru acuzațiile de abuz în serviciu pe motiv că fapta nu este prevăzută de legea penală. Prin urmare, au căzut și acuzațiile subsecvente de complicitate la abuz și spălare de bani. Printre inculpații achitați se numără și fostul parlamentar UDMR Marko Atilla, fugit în Ungaria. După decizia ÎCCJ, fostul parlamentar a anunțat pe Facebook că se întoarce în țară.

Completul de la Înalta Curte care a dispus sentința de încetare a procesului penal ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția și de achitare a fost alcătuit din judecătoarele Rodica Cosma, Anca Alexandrescu și Adriana Ispas. Decizia de condamnare de la Curtea de Apel București a fost luată de judecătorul Ciprian Ghiță.

Acuzațiile DNA. A dat 700.000 de euro și a obținut 8.750.000 de euro

Potrivit DNA, în 2009, omul de afaceri Hori Simu a cumpărat cu 700.000 de euro drepturile litigioase ale unui teren de 25 de hectare în Constanța (zona Brătianu – Anadalchioi). A obținut despăgubiri de la ANRP de 8.750.000 de euro. DNA a susținut că valoarea reală a terenului a fost umflată de cu peste 7,7 milioane de euro. Inalta Curte a lăsat nesoluționată acțiunea civilă privind recuperarea prejudiciului.

Este al doilea dosar ANRP în care Crinuța Dumitrea scapă de condamnare ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția.

VIDEO&DOCUMENT România a cumpărat cu peste 300 milioane dolari celebrele drone turcești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina CITEȘTE ȘI VIDEO&DOCUMENT România a cumpărat cu peste 300 milioane dolari celebrele drone turcești Bayraktar, devenite simbol și subiect de cântec patriotic în Ucraina

Pe 5 decembrie 2022, Crinuța Dumitrean, fosta șefă a Autorității pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), Sergiu Diacomatu, membru al Comisiei ANRP și samsarii de drepturi litigioase, Gheorghe Stelian zis Stelu și Dorin Cocoș (fostul soț al Elenei Udrea), au scăpat de condamnările în primă instanță dinr+un alt dosar ANRP.

Inalta Curte a ajuns la concluzia că faptele de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave s-ar fi prescris pe 21 noiembrie 2022. În primă instanță, Dumitean și Diacomatu primiseră câte 7 ani și 6 luni de detenție efectivă, Stelu – 6 ani, iar Cocoș – 3 ani, o lună și 10 zile cu executare.

Înalta Curte a menținut dispoziția de confiscare specială de la Dorin Cocoș a sumei de 10 milioane de euro, iar Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian trebuie să achite prejudiciul de peste 44 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrp
crinuța dumitrean