Economia Germaniei s-a contractat în trimestrul al doilea, din cauza declinului exporturilor provocat de cererea externă slabă și conflictele comerciale, potrivit datelor publicate miercuri, transmite Reuters.
PIB-ul a scăzut cu 0,1% trimestru la trimestru, după un avans confirmat de 0,4% în primele trei luni ale anului, a anunțat Biroul Federal de Statistică.
Datele preliminare aferente perioadei aprilie-iunie corespund așteptărilor analiștilor intervievați de Reuters, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ritmul anual de creștere a încetinit la 0,4% în trimestrul al doilea, de la 0,7% în primul trimestru, potrivit datelor ajustate la factorii de calendar. Analiștii prognozau un avans de 0,1%.
”Dezvoltarea comerțului extern a încetinit creșterea economică, deoarece exporturile au înregistrat o descreștere mai accentuală a exporturilor decât a importurilor”, conform datelor statistice.
Contribuții pozitive au provenit din partea cererii interne susținute de consum, cheltuielile guvernamentale și formarea de capital fix brut.
Activitățile de construcții au scăzut în trimestrul al doulea, după devansarea unor lucrări în primele trei luni ale anului, ca urmare a iernii neobișnuit de blânde.
”În ultimul an economia s-a târât”, a declarat un analist al Unicredit, Andreas Rees, adăigând că pentru semestrul al doilea nu se întrevede o îmbunătățire, din cauza incertitudinilor întâmpinate de exportatorii germani.
”În afară de Brexit, mai mult decât orice este disputa comercială dintre SUA și China și posibilele tarife americane pentru mașinile europene”, a mai spus Rees.
După publicarea datelor, randamentul obligațiunilor germane pe termen de 10 ani a scăzut la un minim record de -0,623%.