Decizie uimitoare și fără precedent - Donald Trump nu este eligibil să candideze la președinția SUA în Colorado, a decis Curtea Supremă a statului, invocând clauza de insurecție

Decizie uimitoare și fără precedent - Donald Trump nu este eligibil să candideze la președinția SUA în Colorado, a decis Curtea Supremă a statului, invocând clauza de insurecție
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 dec 2023

Într-o decizie uimitoare și fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat pe fostul președinte Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado pentru anul 2024, hotărând că acesta nu este un candidat eligibil din cauza "interdicției de insurecție" prevăzută de al 14-lea amendament, transmite CNN.

Decizia de 4-3 va fi suspendată până la 4 ianuarie, în așteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluționa problema pentru întreaga națiune, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Schimbare - Activitățile comerciale vor fi permise în clădirile cu risc seismic I, dar va fi interzisă închirierea locuințelor. Prevederi introduse pentru biserici CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Schimbare - Activitățile comerciale vor fi permise în clădirile cu risc seismic I, dar va fi interzisă închirierea locuințelor. Prevederi introduse pentru biserici
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Decizia Curții Supreme a statului se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va zgudui campania prezidențială din 2024. Oficialii electorali din Colorado au declarat că această chestiune trebuie să fie soluționată până la 5 ianuarie, care este termenul legal pentru stabilirea listei de candidați pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie.

"Președintele Trump nu a incitat pur și simplu la insurecție", a scris majoritatea în opinia nesemnată.

"Chiar și atunci când asediul asupra Capitoliului era în plină desfășurare, el a continuat să îl susțină cerându-i în mod repetat vicepreședintelui (Mike) Pence să refuze să își îndeplinească datoria constituțională și sunându-i pe senatori pentru a-i convinge să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acțiuni au constituit o participare evidentă, voluntară și directă la insurecție", se mai arată în document.

"Concluzionăm că dovezile de mai sus, a căror mare parte a fost necontestată la proces, au stabilit că președintele Trump s-a implicat în insurecție", a adăugat opinia.

"Eforturile directe și exprese ale președintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care și-a îndemnat susținătorii să mărșăluiască spre Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei țări au fost în mod incontestabil evidente și voluntare", au mai stabilit judecătorii.

În plus, instanța a respins pretențiile lui Trump privind libertatea de exprimare, scriind: "Discursul președintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament".

Discuții pentru o nouă plafonare a tarifelor RCA, UNSICAR reacționează vehement CITEȘTE ȘI Discuții pentru o nouă plafonare a tarifelor RCA, UNSICAR reacționează vehement

Ratificat după Războiul Civil, cel de-al 14-lea Amendament spune că oficialilor care depun un jurământ de susținere a Constituției le este interzis să mai ocupe funcții viitoare dacă "s-au implicat în insurecție", însă formularea amendamentului este vagă, nu menționează în mod explicit președinția și a fost aplicat doar de două ori din 1919.

Toți cei șapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiți de guvernatori democrați. Șase dintre cei șapte au câștigat ulterior alegeri de menținere în funcție la nivel de stat. Cel de-al șaptelea a fost numit în 2021 și nu s-a confruntat încă cu alegătorii.

Campania lui Trump promite că va face apel „rapid

Staff-ul de campanie al lui Trump a declarat marți că va face "rapid apel" la decizia Curții Supreme din Colorado.

"Curtea Supremă din Colorado a emis în această seară o decizie complet eronată și vom depune rapid un apel la Curtea Supremă a Statelor Unite și o cerere concomitentă de suspendare a acestei decizii profund nedemocratice. Avem încredere deplină că Curtea Supremă a SUA va decide rapid în favoarea noastră și va pune în sfârșit capăt acestor procese antiamericane", a declarat Steven Cheung, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Trump, într-un comunicat.

Aliați ai fostului președinte s-au declarat uimiți de decizia Înaltei Curți din Colorado de a-l elimina pe Trump de pe buletinul de vot al statului în 2024, au declarat surse pentru CNN.

În timp ce staff-ul de campanie al lui Trump a declarat că se pregătește pentru orice rezultat înainte ca judecătorul de fond să concluzioneze că interdicția nu se aplică președinției, echipa fostului președinte și-a exprimat încrederea că instanțele superioare se vor pronunța în favoarea lor.

În urma deciziei, Trump, favorit la nominalizarea republicană la președinție, și-a atras sprijinul unor membri ai Congresului, precum și al cel puțin unui alt candidat republican la președinție.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a criticat decizia instanței de stat într-o declarație, calificând-o drept "nesăbuită".

Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia CITEȘTE ȘI Tranzacție - Raiffeisen preia, cu 1,5 miliarde euro, 28% din Strabag, cu numeroase proiecte în România. Înțelegere semnată prin subsidiara din Rusia

"Hotărârea de astăzi prin care se încearcă descalificarea președintelui Trump de pe buletinul de vot din Colorado nu este altceva decât un atac partizan subțire voalat. Indiferent de afilierea politică, fiecărui cetățean înregistrat pentru a vota nu ar trebui să i se refuze dreptul de a-l susține pe fostul nostru președinte și pe individul care este lider în fiecare sondaj al alegerilor primare republicane", a transmis Johnson, un aliat de lungă durată al lui Trump care a susținut candidatura fostului președinte în 2024.

"Avem încredere că Curtea Supremă a SUA va lăsa deoparte această decizie nesăbuită și va permite poporului american să decidă cine va fi următorul președinte al Statelor Unite", a mai afirmat el.

Candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy, între timp, a calificat decizia drept un "atac real la adresa democrației" și o "interferență în alegeri". El a promis că se va retrage din alegerile primare ale Partidului Republican din Colorado dacă nu i se va permite lui Trump să se înscrie pe buletinul de vot.

"După ce a încercat toate trucurile din carte pentru a-l elimina pe președintele Trump din cursa electorală, establishmentul bipartizan folosește acum o nouă tactică pentru a-i interzice să mai ocupe vreodată o funcție: al 14-lea amendament", a postat Ramaswamy pe X.

Campania lui Trump a trimis rapid un e-mail de strângere de fonduri către susținători, atacând decizia ca fiind o interferență electorală și cerând donații pentru "a se alătura luptei".

Trump neagă orice abatere în ceea ce privește ziua de 6 ianuarie și a denunțat procesele intentate în baza celui de-al 14-lea Amendament ca fiind un abuz al procesului juridic. El este pus sub acuzare la nivel federal și statal în legătură cu încercările sale de a anula alegerile din 2020 - și a pledat nevinovat.

Hotărârea vine în timp ce un apel similar este în curs de soluționare în Michigan, unde Trump a avut de asemenea câștig de cauză. El a respins contestațiile împotriva celui de-al 14-lea Amendament în mai multe state-cheie, în timp ce contestatarii au promis că vor continua să lupte în instanțe, potențial chiar și după alegerile prezidențiale din 2024, dacă va câștiga.

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
sua