Președintele american Donald Trump a anunțat vineri că Statele Unite vor întrerupe legăturile cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite CNBC.
"China are un control total asupra Organizației Mondiale a Sănătății, în pofida faptului că a plătit o contribuție de doar 40 de milioane de dolari pe an, în comparație cu ceea ce au plătit Statele Unite, o sumă care este de aproximativ 450 de milioane de dolari pe an", a declarat Trump în cadrul unei conferințe de presă susținută la Casa Albă.
”Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus. Trebuie să avem transparență. De ce China a închis oamenii infectați din Wuhan în toate celelalte părți din China? ” a adăugat Trump, potrivit News.ro.
CITEȘTE ȘI Rafila: Vaccinarea copiilor - o prioritate; haideți să nu discutăm numai de vacanțe și terase, ci despre accesul la servicii medicalePreședintele american a criticat în repetate rânduri reacția OMS la coronavirusul care a lovit SUA mai puternic decât oricare altă țară, pe fondul atenției atrase de reacția propriei administrații la pandemie. Trump a susținut că OMS este ”centrată pe China” și a acuzat agenția că a recomandat împotriva impunerii interdicțiilor de călătorie din China încă de începutul epidemiei.
"Din fericire, nu am fost convins și am suspendat călătoriile din China salvând un număr nespus de mare de vieți", a declarat Trump pe 14 aprilie.
La începutul acestei luni, Trump a amenințat că va întrerupe definitiv finanțarea OMS. Într-o scrisoare adresată organizației, el a afirmat că, dacă OMS ”nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în următoarele 30 de zile, voi face ca înghețarea temporară a finanțării Statelor Unite pentru Organizația Mondială a Sănătății să fie permanentă și voi reanaliza calitatea de membru al organizației.”
Vineri, Trump a declarat că OMS ”nu a reușit să facă reforma solicitată”, iar SUA ”vor încheia astăzi relația noastră cu Organizația Mondială a Sănătății și vom redirecționa aceste fonduri către alte nevoi urgente de sănătate publică globală”.
Finanțarea OMS se desfășoară în cicluri bugetare de doi ani. Pentru ciclul de finanțare pentru 2018 și 2019, SUA au plătit o sumă de 237 milioane de dolari, precum și 656 milioane dolari în contribuții voluntare, în medie 446 milioane dolari pe an, reprezentând aproximativ 14,67% din bugetul total al organizației, potrivit purtătorului de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.
Pe 20 mai, oficialii OMS au declarat că programele de urgență vor avea de suferit dacă președintele american va trage definitiv finanțarea destinată agenției internaționale.
Cele mai multe finanțări din Statele Unite se duc direct la programul care ajută țările aflate în ”tot felul de situații fragile și dificile”, a declarat la acea vreme dr. Mike Ryan, directorul executiv al programului de urgență pentru sănătate.
OMS a început să avertizeze în privința epidemiei din China la mijlocul lunii ianuarie. La 11 martie, oficialii OMS au declarat epidemia ca fiind o pandemie, când existau doar 121.000 de cazuri la nivel mondial.
Virusul a infectat până în prezent peste 5,8 milioane de oameni în întreaga lume, conform datelor publicate de Johns Hopkins University.